Ambasada SAD-a o Programu reformi: BiH ostaju otvorena vrata članstva u NATO

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država su poručili da je NATO posvećen snažnom partnerstvu s Bosnom i Hercegovinom i da joj ostaju otvorena vrata članstva u ovoj vojnoj alijansi.

Pozdravili su promjene u Komisiji za saradnju s NATO-om, a koja djeluje pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Smatraju da će ova komisija omogućiti efikasnu koordinaciju i implementaciju Programa reformi.

Ocijenili su da je Program reformi prilika za Bosnu i Hercegovinu da odredi koje su joj refomre prioritetne i kako joj NATO može pomoći da ih provede. Napomenuli su da reforme podrazumijevaju od modernizacije odbrambenog sektora, preko boljeg upravljanja državom do vladavine prava. Istakli su da su te reforme podudarne s procesom integracije zemlje ka Evropskoj uniji.

Uvjeravaju da su Bosni i Hercegovini otvorena vrata članstva u ovu alijansu.

“SAD će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu u reformama definisanim Programom reformi. Fokus NATO-a u Bosni i Hercegovini je snažno partnerstvo i vrata članstva ostaju otvorena. Odluku da Bosna i Hercegovina bude pozvana u članstvo razmotrit će sve članice NATO-a, kao i vlast Bosne i Hercegovine”, objavljeno je na Twitteru Ambasade SAD-a.

Podsjećamo, ove sedmice je Vijeće ministara usvojilo Program reformi i izmijenjen je naziv iz Komisije za integraciju s NATO-om u Komisiju za saradnju s NATO-om.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: