Analiza predizbornih aktivnosti otkrila porast trgovine u biračkim odborima

Koalicija Pod lupom je predstavila drugi preliminarni izvještaj o dugoročnom posmatranju lokalnih izbora, a jedan od najvećih problema je porast trgovine članovima biračkih odbora.

Posmatrači koalicije Pod lupom su uočili 1.245 različitih izbornih nepravilnosti u periodu od 7.9. do 8.11. Najveći broj se odnosi na zabranjenu i preuranjenu kampanju, rad službenika u kampanji, zloupotrebu javnih resursa i trgovinu mjestima u biračkim odborima.

Najučestalija je ipak preuranjena i zabranjena izborna kampanja i to u 242 slučaja u svakoj drugoj općini ili gradu u BiH. Uglavnom je u pitanju plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama prije zvaničnog početka kampanje i postavljanje plakata na mjestima gdje nije dozvoljeno.

Ističe se SDA sa 24 slučaja, SNSD sa 21, SDP sa 10, SDS sa osam, HDZ sa sedam, PDP i DNS sa po šest i drugi.

Nedozvoljen rad državnih službenika i drugih državnih uposlenika u predizbornim kampanja političkih stranaka zabilježen je 201 u 48 gradova.

“Koaliciji Pod lupom prijavljeno je u više slučajeva da su državni službenici kandidati na izborima što je suprotno sa Izbornim zakonom BiH i zakonom koji reguliše radno pravni odnos državnih službenika”, rekao je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije.

Zloupotrebe javnih resursa se najviše odnose na inteziviranje radova na infrastrukturi i na posjete funkcionera sa viših nivoa vlasti stranačkim kolegama sa nižih nivoa i to u 163 slučaja.

U ovakvoj vrsti zloupotrebe prednjači SNSD sa 45 slučajeva, SDA sa 30, SDS sa 11, HDZ sa 10, DNS i SDP sa po pet slučajeva.

Trgovina mjestima u biračkim odborima se u sve većoj mjeri ponavlja iz izbornog ciklus u ciklus, a ove godine je bilo najmanje 85 slučajeva u 36 različitih općina i gradova.

Nepravilnosti se odnose na direktne trgovine u biračkim odborima ili kupovinu biračkih odbora od subjekata koji nemaju interes da budu zastupljeni u nekoj izbornoj jedinici.

“Drastični primjeri dolaze iz Zvornika gdje SNSD ima sve ili većinu članova u najmanje 15 od 87 biračkih odbora iako bi smio imati samo jednog predstavnika u jednom biračkom odboru”, kazao je Jovanović.

“Aktivisti i članovi SDA u Bugojnu učestvuju u trgovini biračkim odborima. Npr. aktivista SDA Sead Hujdur koji otvoreno podržava ovu stranku je u biračkom odboru ispred političkog subjekta HDZ 1990”, rekao je Jovanović i naveo veliki broj sličnih dokaza.

Uočene su nepravilnosti i u radu lokalnih izbornih komisija, a največi problem su nepopunjenost izbornih komisija, neadekvatni uslovi za rad, neispunjenost gender kvote, kršenje rokova i slično.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: