Bevanda, Turković i Borrell saglasni da će put u EU doprinijeti boljem životu građana BiH

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, primili su danas potpredsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) Josepa Borrella.

Razgovarali su o evropskoj perspektivi BiH, 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ministar Bevanda, u svojstvu šefa izaslanstva Vijeća ministara BiH, zahvalio je Borrellu na posjeti, koja je uspješno realizirana u vrijeme pandemije i teškoća s kojima se suočio cijeli svijet.

Tokom današnjeg sastanka posvećena je posebna pažnja na obaveze koje BiH ima u procesu ispunjavanja uslova za prijem u EU i ispunjavanju 14 prioriteta iz Akcijskog plana iz Mišljenja Evropske komisije.

Ministar Bevanda naglasio je da u procesu evropskih integracija moraju sudjelovati sve razine vlasti sukladno ustavnom uređenju jer će tako uspjeh biti zagarantovan, zbog čega u BiH i postoji mehanizam koordinacije u procesu pridruživanju EU-u.

Prema riječima ministra Bevande, evropske integracije nemaju alternativu te su svi politički akteri u BiH saglasni da je put u EU ono što će doprinijeti boljem životu svih građana BiH.

Ministar Bevanda istaknuo je da je svima jasno kako je nužno ubrzati reforme na evropskom putu te da svi u BiH trebaju preuzeti odgovornost za svoj dio obaveza, uz puno poštovanje Ustava i važećih zakona.

Ministrica Bisera Turković je zahvalila Evropskoj uniji na sveukupnoj dosadašnjoj pomoći, istaknuvši i iznimno važnom odluku EU da omogući pristup Bosni i Hercegovini instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

Prema riječima ministrice Turković, evropska perspektiva je ključni prioritet Bosne i Hercegovine i potrebno je održavati stalnu komunikaciju s institucijama EU o važnim ciljevima koje treba postići. Naglasila je da je BiH opterećena problemom ilegalnih
migracija i dodala da se očekuje puna podršku EU-a za rješavanje migrantske krize.

Visoki predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politku Evropske unije Josep Borrell je rekao da očekuje da Vijeće ministara ostane posvećeno provođenju reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU, te pozvao institucije BiH da pojačaju dinamiku
provođenja reformi na evropskom putu.

Sastanku su prisustvovali izaslanik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije Milorad Đurđević i šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler.

iZVOR:Klix.ba

Vezane vijesti: