BiH korak bliže ispunjenju uslova za pristup EU

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine predstavilo je novousvojeni dokument strateškog tipa pod nazivom “Poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini – Na temelju Zaključaka iz Rige (2021-2030)”, čime je ispunjen jedan od zahtjeva naveden u analitičkom izvještaju koji je došao uz mišljenje Evropske komisije u vezi sa sticanjem kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Dokument je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova usvojio Savjet ministara Bosne i Hercegovine,a kreiran je u saradnji svih nadležnih obrazovnih vlasti, kao i drugih relevantnih partnera, uz značajnu podršku austrijske Agencije za obrazovanje i internacionalizaciju – OeAD. Predstavlja okvir djelovanja za sve nadležne obrazovne vlasti do 2030.godine.

Predstavljanju dokumenta, osim ministra civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, prisustvovali su ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, Ulrik Hartman i ambasador Johan Zatler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

“Činjenica da je dokument finaliziran u toku pandemije koronovirusa, u trenucima kada smo svi bili fokusirani ponajprije na brigu o zdravlju, govori o posvećenosti svih uključenih u ovaj proces“, rekla je Gudeljević, naglasivši da je usvajanje ovog dokumenta značajno iz više razloga.

Kako je navela, njegovim usvajanjem je Bosna i Hercegovine ispunila jednu od prepruka Evropske komisije iz Analitičkog izvještaja uz Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, i učinila je još jedan značajan iskorak na putu ka evropskim integracijama.

Ovaj dokument predstavlja okvir djelovanja za sve nadležne obrazovne vlasti do 2030. godine i temelj je za modernizaciju, povećanje kvaliteta i relevantnosti strukovnog obrazovanja i obuke, te konačno i najvažnije, njegove pune integracije u Evropski prostor strukovnog obrazovanja i obuke.

“S austrijskog stajališta, pozdravljamo strateški dokument o provedbi tzv. rezolucije iz Rige u Bosni i Hercegovini, jer je usredotočen na stručno obrazovanje kao razvojni prioritet“, rekla je Hartman, dodavši da je već dugi niz godina stručno obrazovanje za Austriju sastavni dio saradnje s Bosnom i Hercegovinom i cijelom regijom.

Zatler je pozdravio usvajanje ovog značajnog strateškog dokumenta, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je Ministarstvo civilnih poslova u protekom periodu realizovalo ovu značajnu aktivnost.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: