BiH na dobrom putu da nekoliko hiljada ilegalnih migranata vrati u Pakistan

Radne grupe Bosne i Hercegovine i Pakistana uveliko rade na sporazumu čije bi potpisivanje značilo povrataka ilegalnih migranata, porijeklom iz Pakistana, s teritorije BiH u njihovu domovinu. Kako Klix.ba saznaje jutros je bh. radna grupa pripremila Nacrt sporazuma koji je već proslijeđen Vijeću ministara BiH.S obzirom da je nekoliko hiljada ilegalnih migranata porijeklom iz Pakistana trenutno na teritoriji BIH, ovaj sporazum bi značio istinski korak u borbi protiv ilegalnih migracija i relaksiranje migrantske krize.

Ministarstvo sigurnosti BiH je prošlog mjeseca formiralo stručno radno tijelo koje radi na prijedlogu sporazuma BIH s Pakistanom. Grupa je jutros zasjedala i pripremila konačni tekst Nacrta sporazuma na koje je mišljenje i prijedloge dala i Vlada Pakistana.

Saznajemo da je Nacrt odmah proslijeđen na usvajanje Vijeću ministara BiH koje bi danas trebalo održati hitnu telefonsku sjednicu kako bi se dokument sutra našao i na redovnoj sjednici Predsjedništva BiH koje bi ga trebalo usvojiti.

Istovremeno Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan rade na izradi protokola po implementaciji sporazuma o readmisiji između ovih država.

Kada bh. i pakistanske vlasti konačno ratificiraju sporazum, to će biti pravna osnova koja bi u praksi značila da svi Pakistanci koji su nezakonito došli u BiH, se procesom readmisije vraćaju u zemlju svog porijekla, a Pakistan bi bio dužan da ih prihvati.

Radnu grupu koja je zasjedala jutros čine predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva vanjskih poslova, Službe za poslove sa strancima i Granične policije. Ove informacije za Klix.ba je potvrdio i član Radne grupe Svevlad Hoffmann (GP BiH).

“BiH je uputila prijedlog sporazuma o readmisiji Pakistanu, a oni su odgovorili s odgovarajućim amandmanima i prijedlozima i to je sada u proceduri. Sada će se materijal objedniti i kao takav će se proslijediti prema Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH koje bi trebalo finalizirati i proslijediti na usvajanje Pakistanu. Nakon toga predstoji potpisivanje u Sarajevu ili Pakistanu nakon čega počinje realizacija readmisije odnosno povratka ilegalnih migranata u Pakistan”, rekao je.

Na pitanje kako će se tretirati brojni migranti koji borave u BiH bez dokumenata, za koje se ne zna ko su i odakle su, naš sagovornik ističe da i za to postoji rješenje.

“Biometrija je tu. Niko ne može neograničeno za nos vući državu. Ko je ušao nezakonito i ne želi podnijeti zahtjev za azil, morat će poštivati propise države. Tome će se stati u kraj. Bitno je da postoji dobra volja druge strane, u ovom slučaju Pakistana”, rekao je Hoffmann.

Obje države su pokazale spremnost da se readmisija konačno sprovede u djelo što je veliki korak ka rasterećenju pritiska koji u BiH proizvode migrantska kriza.

Potpisivanje sporazuma između BiH i Pakistana za budućnost će značiti mnogo za našu državu. U prijevodu, Pakistanci koji su namjeravali preko BiH ići ka zemljama EU bit će znatno obeshrabreni da uopće i krenu na put kroz našu državu jer će znati da će biti vraćeni u Pakistan.

“Kada se to pročuje, što trenutno nije slučaj, ljudi iz Pakistana će prestati i kretati na put kroz BiH jer će znati šta ih čeka. To će biti jasna poruka, a ona se može poslati samo kada se uspostave jasni mehanizmi u borbi protiv ilegalnih migracija”, zaključeno je.

Vlasti u BiH već imaju u planu napraviti slične sporazume i sa Bangladešom, Marokom i drugim zemljama iz kojih ilegalno dolaze ekonomski migranti.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: