Bisera Turković u Beogradu: BiH želi konzulat u Novom Pazaru, nema razloga da se to ne završi

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković sastala se u Beogradu sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem gdje su razgovarali o odnosima dviju država.Turković je u prvoj zvaničnoj posjeti istočnim susjedima kazala kako predstavnici dviju zemalja trebaju razgovarati i da samo razgovorom možemo riješiti nesporazume.

“Nema razloga da se to ne čini. Imamo dobrosusjedske odnose, imali smo ih i do sada i treba ih njegovati. Treba da nastavimo učestale sastanke vlada i ministara i da time možemo rješavati pitanja. BiH je bitno otvaranje konzulata u Novom Pazaru, a postoji i reciprocitet, jer smo bez problema dali saglasnost da se konzulati otvore u Banjoj Luci, Mostaru i Drvaru i nema razloga da se to ne izvrši i sa vaše strane”, rekla je Turković dodajući kako je taj proces u tehničkoj fazi.

Kako je kazala, razgovarali su o granicama i opasnosti od migranata u kontekstu zaštite građana obje države. Tu su pitanja štednje i sukcesije, rekla je Turković.

“Voljeli bismo da ima više zajedničkih stavova i saradnje. Svi smo zbunjeni jer ne znamo koje dokumente ponijeti, da li će nas vratiti sa granice…to nam ne treba jer je region mali”, kazala je ministrica aludirajući na vrijeme popuštanja mjera zbog pandemije.

Ivica Dačić je kazao da se nada da će trenutni mandati biti obilježeni razvojem međudržavnih odnosa.

“Smatramo da je naša komunikacija za vrijeme pandemije bila na visokom nivou. Dogovorili smo se da imamo redovne sastanke i godišnje posjete u Beogradu ili Sarajevu. Pozdravljamo relaksaciju i otvaranje granica i zahvaljujemo se BiH što je donijela odluku da dozvoli ulazak građana Srbije”, rekao je Dačić.

On je dodao da je Srbija suštinski zainteresovana za stabilnost u cijelom regionu i da želi dobrosusjedske odnose.

“Ekonomski odnosi su krucijalni i izuzetno smo zadovoljni zbog rasta naše razmjene koja je gotovo dvije milijarde eura. BiH je jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera naše zemlje”, rekao je srbijanski ministar.

On je za kraj dodao da postoje i otvorena pitanja iz prošlosti, kao što je pitanje nestalih, pitanje granične linije, stare devizne štednje i slično.

Izvor. klix.ba

Vezane vijesti: