Blinken i Borrell: Svi trebaju poštovati i štititi institucije Bosne i Hercegovine

Američki državni sekretar Antony Blinken i šef vanjske i sigurnosne politike Evropske unije Josep Borrell poručili su danas da SAD i EU čvrsto stoje u podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Povod za današnje zajedničko saopćenje je nedavni sastanak visokog predstavnika EU Josepa Borrella i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena prošle sedmice u Washingtonu.

“EU i Sjedinjene Američke Države dogovorile su da će dodatno ojačati zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regije na njenom evropskom putu”, navodi se na početku.

Dalje ističu da su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države ujedinjene u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promicanju izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

U saopćenju SAD i EU kažu da imaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve glasnije retorike podjela u Bosni i Hercegovini.

“Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU, uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Američke Države spremne su olakšati ove korake”, zaključeno je.

Blinken i Borrell su naglasili punu podršku procesu proširenja Evropske unije koja je prioritet za cijeli Zapadni Balkan.

“Ova regija pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija će poboljšati stabilnost i doprinijeti prosperitetu ljudi u regionu. U tom kontekstu naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali početi bez odlaganja”, saopćeno je.

Izvor.Klix.ba

Vezane vijesti: