Borelj sa članovima Predsjedništva u Sarajevu: Budućnost BiH je evropska

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su u Sarajevu sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom o budućim perspektivama BiH na evropskom putu.

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler.

Borelj je rekao da je Evropska unija vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosni i Hercegovini, a da je na domaćim vlastima da intenziviraju napore i ostvare reforme.

“Moramo se okrenuti budućnosti, koristim ovu priliku da potvrdim podršku naporima BiH na njenom putu. Budućnost ove zemlje je evropska”, rekao je Borelj.

On je naglasio kako se status kandidata može uzeti u Razmatranje tek kada bude ispunjeno 14 prioriteta.

Borelj je ovom prilikom čestitao 25. godišnjicu parafiranja Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ovaj datum važan jer je tada uspostavljen mir i to je, naveo je, vrijednost Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“BiH ima probleme jer se različito odnosi prema Dejtonu, ali nas ujedinjava mogućnost da se očuva mir. Imamo konsenzus prema EU članstvu, da naredne godine dobijemo kandidatski status”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović rekao je da je 21. novembar, datum uspostave mira, važan dan za BiH, Evropu i svijet.

“Danas imamo priliku ugostiti visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost. Današnji dan se gleda kao budućnost, pregazili smo lošu političku atmosferu, nadam se da ćemo se sada više okrenuti realizacija 14 preporuka Evropske komisije”, rekao je Džaferović.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, rekao je da posjeta Borelja potvrđuje da Evropska komisija i Evropska unija stoje iza napretka BiH i pružaju svu neophodnu pomoć.

Tokom boravka u Sarajevu, Borelj će se sastati sa ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom i ministrom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Sa Boreljom će danas sastati i članovi kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sastanak članova kolegijuma i Borelja biće održan u 11.40 časova u zgradi parlamenta BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: