Bosna i Hercegovina nije više visokorizična zemlja zbog koronavirusa

Od nedjelje 16. maja Bosna i Hercegovina i Srbija nisu više na listi „visokorizičnih” već na spisku „rizičnih” zemalja, kada je u pitanju koronavirus, objavljeno je na internet stranici njemačkog instituta Robert Koh.

Pored BiH i Srbije, sa liste visokorižnčnih područja skinute su sada još Kosovo i Sjeverna Makedonija, a Crna Gora je skinuta 9. maja. Na listi visokorizičnih od zemalja iz regiona ostale su i dalje Hrvatska i Slovenija, piše DW.

Samo Albanija u regionu nije rizično područje

Stepen rizika zemalja odnosno područja utvrđuje se na osnovu incidencije, odnosno broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana. Liste se sastavljaju na osnovu zajedničke odluke referentnog njemačkog inistuta Robert Koh i tri Savezna ministarstva – zdravlja, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Zemlje, odnosno regioni, razvrstani su u četiri kategorije: zemlje u kojima postoje nove varijante virusa, visokorizične zemlje, rizične zemlje i zemlje u kojima ne postoji rizik. U regionu se samo Albanija nalazi na spisku onih zemalja koje nisu rizične.

Putovanja u Njemačku

Od 13. maja 2021. godine, kako piše na sajtu Ambasade Njemačke u Beogradu, važe odredbe Direktive o ulasku u tu zemlju u uslovima pandemije COVID-a.

Po toj Direktivi, između ostalog, za ulazak u Njemačku je potrebno imati – ili potvrdu o revakcinaciji ili negativan test na prisustvo virusa (antigenski ili PCR) ili potvrdu o preležanom COVID-u.

U Njemačkoj se priznaje vakcinacija vakcinama Biotech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson i Johnson. Revakcinisanim se smatraju lica koja su primila drugu dozu vakcine, odnosno jednu dozu kad je u pitanju vakcina Johnson i Johnson, piše DW.

Radi se isključivo o vakcinama koje je do sada priznala Evropska agencija za lijekove, EMA. Neophodno je da je prošlo najmanje 14 dana od posljednje potrebne pojedinačne doze.

Izvor: radio sarajevo

Vezane vijesti: