Cikotić : Možemo zatvoriti sve kampove, ali migranti će dolaziti

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, za N1 je izjavio da je u ovom momentu u BiH prisutno 4.500 migranata u kampovima. Mogu se zatvoriti svi kampovi, ali migranti će zbog blizine Schengen zone i dalje dolaziti u USK.

Iako iz USK tvrde da ih je samo toliko na prostoru tog kantona – Cikotić je rekao da jedino IOM i Služba za poslove sa strancima raspolaže pravim brojevima.

“Imate relevantne institucije, ja čujem različite cifre, ali vjerujem onima koji se bave tim poslom. U USK u ovom trenutku ih ima sve skupa nešto oko 2.100 ili 2.200”, kazao je.

“Jutrošnji podatak, u svim kampovima imamo sve skupa 4.572 ili 4.573. to su podaci Službe za poslove sa strancima i IOM-a. Samo su njihovi podaci relevantni”, pojasnio je.

Premijer USK Mustafa Ružnić traži od državnih institucija da van tog kantona oforme kamp gdje bi se izmjestili sadašnji korisnici migrantskog centra u Velikoj Kladuši.

“Mi možemo zatvoriti kampove, ali migranti će dolaziti tu. To je najbliža tačka schengen zoni. Sada smo u sitaciji da kompleksnije upravljamo brojem, prisustvom i kretanjem migranata”, izjavio je ministar sigurnosti BiH.

Iako su incidenti prisutni, dešavaju se, na prostoru USk – Cikotić je rekao da nadležne službe situaciju drže pod kontrolom i rade sve da to tako i ostane.

“U januaru mjesecu je veliki broj migranata uspio napraviti gejm. Neki su se vratili u Srbiju. U Blažuju smo imali u jednom momentu 3.500 migranata, sada ih je 1.600. To je drastičan broj. Migracije se dešavaju”, istakao je Cikotić.

Izvor:N1

Vezane vijesti: