Čović ipak odbio ponudu za rotiranje gradonačelnika u Mostaru

Ideju Bh. bloka da Mostar dobije gradonačelnika koji bi se rotirao svakih 16 mjeseci, odbio je predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Ideja je nastala posljednjih dana kako bi se razriješio “mostarski čvor”, odnosno izbor gradonačelnika grada na Neretvi, a kako bi sva tri dominantna bloka – HDZ, Koalicija za Mostar i Bh. blok imala izvršnu vlast.

Prema informacija, Čović nije naklonjen jednoj ovakvoj ideji te će vijećnici HDZ-a dobiti instrukcije da nastave korake u izboru gradonačelnika.

Prema onom što je Klix.ba objavio, ideja o rotiranju gradonačelniku ima podršku lidera stranaka Bh. bloka, a da se na terenu trenutno odvijaju usaglašavanja.

Ideju je podržao lider SDA Bakir Izetbegović kazavši kako bi se četverogodišnji mandat podijelio na troje, što bi po svojoj prirodi bilo zanimljivo za SDA.

“Danas bi bio izabran jedan od dvojice kandidata, a ostali bi se rotirali kao u Predsjedništvu”, izjavio je Izetbegović.

Ipak, Čovićevo odbijanje ne znači da Koalicija za Mostar i Bh. blok neće pokušati krenuti u priču o poziciji gradonačelnika koji će se rotirati svakih 16 mjeseci.

HDZ u Mostaru nakon decembarskih izbora ima 13 vijećnika, Koalicija za Mostar 11, Bh. blok 5, HRS 3, PMP 2, a lista “Ostajte ovdje” jednog vijećnika.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: