Dan grada Sarajeva: Položeno cvijeće ispred Vječne vatre

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić položili su cvijeće u povodu obilježavanja 76. godišnjice oslobođenja grada Sarajeva od fašističke okupacije i 6. aprila Dana grada Sarajeva ispred Vječne vatre.

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je da mu je žao što se i ovaj 6. april, kao i prošle godine, obilježava u vrijeme pandemije.

“Želim da vjerujem da su pred nama puno bolji dani, dani u kojima ćemo sve lijepe događaje, koje smo ranije imali, nastaviti realizovati i dalje. Grad Sarajevo ima preko 500 godina dugu historiju. Grad Sarajevo je više puta bio napadnut, branjen i odbranjen i sigurno je da je Sarajevo grad nesalomljivog duha i takav će ostati i u godinama koje su pred nama”, poručio je Skaka.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, kao i brojne delegacije položili su cvijeće na spomen-obilježje na šehidskom mezarju Kovači i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH.

Na današnji dan prije 76 godina , 6. aprila 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata i to “zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota Srba, Muslimana i Hrvata” . Taj dan svake godine obilježava se i kao Dan grada Sarajeva.

Izvor: bhrt

Sarajevo je 6. aprila ’45. godine oslobođeno od posljednjih fašističkih uporišta u gradu.

Vezane vijesti: