Danas odluka o pritvoru za šefa OSA-e Osmana Mehmedagića

U Sudu BiH danas će biti održano ročište direktoru Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, nakon što je jučer Tužilaštvo BiH zatražilo jednomjesečni pritvor za njega.

Tužilaštvo je pritvor zatražilo zbog, kako su naveli, opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog toga što bi puštanje osumnjičenog na slobodu moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana, s obzirom na to da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti povezani s lišavanjem slobode navedenog osumnjičenog.

Osman Mehmedagić je pod istragom Tužilaštva BiH zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Podsjećamo, Mehmedagić je prekjučer uhapšen u Sarajevu, nakon čega je odveden u prostorije za zadržavanje Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Jučer ujutro je odveden u Tužilaštvo BiH gdje ga je ispitao tužilac Oleg Čavka uz prisustvo advokata.

Prvog čovjeka OSA-e sumnjičili su da je krivotvorio diplomu kojom je konkurisao za poziciju direktora te institucije, ali i zbog sumnjivih transakcija prilikom kupovine dvije kuće.

Ispred Tužilaštva BiH su povodom Mehmedagićevog hapšenja, održani protesti grupe građana koji su zatražili ostavku glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, ali i postupajućeg tužioca Olega Čavke. Prisutni građani smatraju da je riječ o političkom procesu i da je Mehmedagić nevin, zbog čega traže njegovo puštanje na slobodu.

Klix.ba

Vezane vijesti: