Delegacija WHO-a posjetila Ministarstvo civilnih poslova: BiH nedostaje praćenje kontakata zaraženih

Pandemija koronavirusa još dugo neće biti okončana, zbog čega je u borbi sa širenjem virusa potrebno pratiti i primjenjivati sva do sada raspoloživa iskustva, rečeno je prilikom posjete delegacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Šef Kancelarije WHO za BiH Viktor Olšavski tom je prilikom naglasio da je za BiH važno da uđe u pripremne aktivnosti za nabavku vakcine.

Pri tom je ukazano na ulogu Ministarstva civilnih poslova u objedinjavanju svih potreba entiteta i Brčko distrikta, te predstavljanje tih potreba putem zajedničkog dokumenta, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Ponovljen je stav da testiranje treba biti pojačano i da treba obuhvatiti mnogo veći broj stanovnika, a da nadležne službe treba da kreiraju različite scenarije za borbu protiv virusa.

Kao primjer dobre prakse, a koja još nedostaje BiH, navedeno je “praćenje kontakata”, koje se u BiH uglavnom temelji na jednom kontaktu s kojim je zaražena osoba bila, dok je u drugim zemljama riječ o praćenju pet do petnaest kontakata.

Olšavski je ovom prilikom dao podršku učešću BiH na 70. sjednici Regionalnog komiteta WHO koja će biti održana 14. septembra online.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: