Đukanović se susreo sa Majkama Srebrenice: Pozivaju nas da se odgovorno odnosimo prema budućnosti

“Majke Srebrenice svojom misijom razborito i bez mržnje pozivaju da se odgovorno odnosimo prema budućnosti”, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đuakanović nakon današnjeg susreta sa Udruženjem Majke enklave Srebrenice i Žepe.

Kako su saopćili iz ureda predsjednika Crne Gore, on je zaželio dobrodošlicu, te iskazao veliko poštovanje i punu podršku za aktivnosti ove organizacije koja ima izuzetno važnu ulogu u čuvanju sjećanja na žrtve genocida, ali i za ozbiljnu misiju u nastojanjima da se zločin nikad ne ponovi.

Naglasio je da je njihova aktivnost prepoznata na najvišim adresama širom svijeta i da su njihove poruke i danas važne, ne samo zbog potrebe zadovoljenja pravde nad zločinom koji se desio, već i kao opomena onima koji nisu ponijeli nauk iz prošlosti.

Đukanović je istakao da se svijest koja toleriše sve specifičnosti ljudi i vodi ka društvu savremene Evrope još uvijek bori sa politikom isključivosti, netrpeljivosti, netolerancije.

“Važno je sačuvati sjećanje na tu veliku nesreću, ali je ključno da preduzmemo sve da se to nikad ne ponovi. Odajući priznanje za herojski važan posao sa posebnom moralnom težinom”, kazao je i dodao da Majke Srebrenice svojom misijom razborito i bez mržnje pozivaju da se odgovorno odnesimo prema budućnosti.

Poručio je da je Crna Gora bila i da će biti garant opstajanja najvrjednijih temeljnih civilizacijskih vrijednosti i njihove zaštite.

Predsjednica Udruženja Munira Subašić zahvalila je crnogorskom predsjedniku za prijem i poruku koju je uputio povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, iskazavši nadu da će ga i drugi poput Crne Gore nedvosmisleno osuditi.

Kazala je da je njihovo najveće oružje istina, koju su izabrale umjesto suza, mržnje i osvete.

Da im ni ponos, ni dostojanstveno nisu oduzeti potvrđuje, kako je kazala Subašić i činjenica da su potomci stradalih danas uspješni građani širom svijeta koji nikog ne mrze, što smatraju svojim najvećim bogatstvom.

Zajednički su iskazale zabrinutost zbog ponovnog oživljavanja politika koje su dovele i do rata u Bosni i Hercegovini.

“Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno neophodno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću, jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis”, ukazale su majke Srebrenice.

Predstavnice Udruženja, Munira Subašić, Kada Hotić, Nura Begović, Fadila Efendić i Šuhra Sinanović kazale su da im je susret sa Đukanovićem velika čast i čestitale mu na hrabroj i postojanoj borbi za dobro Crne Gore i afirmaciji vrijednosti suživota, mira i tolerancije uz poziv da prilikom naredne posjete Potočarima bude njihov gost, saopćili su iz ureda predsjednika Crne Gore.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: