Dobra saradnja BiH i Italije u oblasti odbrane

Saradnja Bosne i Hercegovine i Italije u oblasti odbrane je dobra, u uzlaznoj putanji i nema prepreka za njen razvoj, izjavio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić tokom nastupne posjete ambasadora Italije u BiH Marka di Ruca.

U pogledu dostizanja potrebnih standarda i interoperabilnosti sa snagama Evropske unije i NATO-a, Podžić je naglasio da je svaki vid podrške za postizanje tog cilja od ogromne važnosti, te je dodao da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH naporno rade u tom pogledu i da je Program reformi u vrhu prioriteta.

Italijanski ambasador je istakao da Italija region zapadnog Balkana smatra jednim od prioritetnih regiona za saradnju u oblasti odbrane, te je u tom kontekstu pružio podršku na putu evroatlantskih integracija, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo realizacijom godišnjih planova bilateralne saradnje dvije zemlje koja se, između ostalog, ogleda i u školovanju pripadnika Oružanih snaga BiH na vojnim akademijama Italije, te su izrazili očekivanja za mogućnost proširenja saradnje na tom polju, kao i na svim drugim poljima saradnje dvije zemalja u oblasti odbrane.

Sastanku je prisustvovao i vojni ataše Italije za BiH, brigadir Ćiro Forte.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: