Dodik Trampu poručio da želi slijediti njegovu politiku, evo koji se politički cilj krije iza toga

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik 18. ovog mjeseca uputio je pismo  podrške predsjedniku SAD Donaldu Trampu, ističući da oni koji vrše udar na Trampa i pokušavaju da ga smijene ugrožavaju osnovne ljudske vrijednosti za koje se bori američki predsjednik.

– Ugrožavaju kako u samoj Americi, tako i širom svijeta, jer mnoge manje države se orijentišu prema SAD, dodao je Dodik. 

Dodik je naglasio da Amerika, kao vodeća svjetska sila usmjerava globalne procese i da je jako bitno za cijeli svijet da SAD vodi neko ko je suverenistički i patriotski orijentisan, kao aktuelni američki predsjednik Tramp. 

– Zato izražavam punu podršku predsjedniku Trampu, jer je podrška njemu podrška patriotskim i suverenističkim vrijednostima do kojih je nama stalo i za koje se već decenijama borimo. Uvjereni smo da samo na tim temeljima može da se gradi demokratičniji i humaniji svjetski poredak”, navodi se u dijelu pisma koje je Dodik uputio Trampu, a koji je u posjedu Srne.

Dodik je na kraju citirao Trampa, dodajući da iza tih riječi stoji Republika Srpska i on lično.

– Ako želite slobodu, ponosite se svojom zemljom. Ako želite demokratiju, držite se svog suvereniteta. Ako želite mir, volite svoju naciju. Mudri lideri uvijek prvo misle na dobrobit svog naroda i zemlje. Budućnost ne pripada globalistima. Budućnost pripada patriotama, naveo je Dodik.

Osim toga, Dodik je dao i puno podršku američkom predsjedniku vezano za njegove diplomatske ciljeve na Bliskom Istoku.

– Koristim ovu priliku da pozdravim vaše inicijative za normalizaciju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je historijski sporazum i uvjeren sam da će doprinijeti miru, stabilnosti i prosperitetu regiona. Kao srpski član Predsjedništva BiH, želim dati doprinos i podršku vašim mirovnim inicijativama u vezi s Izraelom. Zbog toga, u Predsjedništvu BiH sam inicirao prebacivanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, izvjestio je Dodik prvog čovjeka Sjedinjenih Američkih Država 9. septembra ove godine.

Treba istaći kako je i EU pozdravila sporazum Izraela i UAE o uspostavljanju formalnih diplomatskih veza uz naglasak da EU i dalje podržava ideju dvodržavnog rješenja kao jedinog puta za okončanje krize između Izraela i Palestine.

U nastavku pisma, Dodika objašnjava Trumpu kako je proces donošenja odluka u Predsjedništvu BiH takav da sva tri člana moraju glasati “za” te da će njegov prijedlog trebati odobrenje i još dva člana Predsjedništva BiH.

“Nadam se da će se članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda razumijeti da bi ova odluka bila veliki doprinos u postizanju konačnog mirovnog rješenja za Izrael, a Bosna i Hercegovina bi slijedila primjer Sjedinjenih Američkih Država”, poručio je Dodik.

Ovo pismo dolazi nedugo nakon što je pod pokroviteljstvom Donalda Trampa postignut sporzaum između lidera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija, kojim se Srbija između ostalog obavezala da će, između ostalog, premjestiti ambasadu Srbije iz Tel Aviva i Jerusalem. 

Ovaj potez je nastojao iskoristiti i Milorad Dodik zahtijevajući da ovaj primjer slijedi i Bosna i Hercegovina te svoju ambasadu također prebaci u Jerusalem. Ova Dodikova nastojanja krše se i s politikom EU, jer niti jedna njena članica nije premjestila svoju ambasadu u Izrael. 

Na kraju, kako se i očekivalo, Šefik Džaferović i Željko Komšić bili su protiv Dodikove ideje o premještanju lokacije bh. ambasade u Izraelu. Štaviše, mnoge članice EU priznaju palestinsku državu.

Naravno, sam rječnik koji Dodik koristi u ovom pismu pokazuje njegova dublja ideološka stremljenja. Naime, isticanje Trampove privrženosti “nacionalnom suverenitetu” i rečenice poput “budućnost ne pripada globalistima” jeste dio političkih agendi koje zastupaju nacionalističke i desničarske stranke na Zapadu, a koje sebe najradije nazivaju “suverenističkim”. Upravo zbog slogana “America first” i obećanja da će se okrenuti američkim granicama i interesima nasuprot globalističkim tendencijama, Tramp je od strane mnogih desničara na Zapadu viđen kao svojevrsni predvodnik novog pokreta koji globalizaciju i transnacionalne institucije želi zamijeniti ponovnim vraćanjem na nacionalnu državu kao vrhovnim izvorom prava i suvereniteta u globalnoj politici. Kroz slijeđenje ovog koncepta i tendencijoe Dodik želi otvoriti i pitanje održivosti Bosne i Hercegovine kao višenacionalne i multikulturalne države. Upravo u skladu s tim Dodik je posljednjih godina intenzivirao saradnju s evropskim suverenističkim i desničarskim strankama, poput austrijske Slobodarske stranke ili Nacionalnog fronta Marin le Pen.Ipak, i pored dodvoravanja, Dodik je od Trampove administracije u protekle četiri godine dobio malo ili, tačnije, nimalo uvažavanja za svoja nastojanja. 

 Dodik je i dalje na crnoj listi SAD-a (od početka 2017. godine) i promjena američke administracije i dolazak Trumpu na čelo države nije mu donijelo nikakve koristi, kako se lično nadao i očito se i dalje nada. 

Izvor:avaz.ba

Vezane vijesti: