Dodjeljeni certifikati učesnicima projekta Studijska razmjena mladih novinara i Škola novinarstva

Protekli vikend u Sarajevu je održan finalni događaj projekta Studijska razmjena mladih novinara i Škola novinarstva. Samom događaju je prisustvovalo 35 mladih novinara i njihovih mentora, koji dolaze iz tri medija koji su učestvovali u samom projektu; Trend radio Velika Kladuša, radio Activ Zenica i Free radio Prijedor. Mladi novinari su na završnoj manifestaciji imali priliku čuti i kraće predavanje novinara Slađana Tomića, koji im je govorio o svom novinarskom putu od srednje škole, pa do rada u poznatim medijskim kućama. Tokom međusobne komunikacije mladi novinari su govorili o tome šta ih je opredijelilo da učine prve novinarske korake.

Nakon ovog dijela, održana je i promocija dokumentarnog filma o projektu Studijska razmjena mladih novinara, kojeg su snimili mladi novinari radija Activ. Ovaj interesantan dokumentarac govori o svemu onome što se dešavalo prilikom međusobnih posjeta mladih iz tri medija.

Na samom kraju finalnog događaja, koordinator projekta Mersad Sarajlija je uručio certifikate učesnicima projekta Studijska razmjena mladih novinara kao i polaznicima druge generacije Škole novinarstva-znanje je moć.

Finalni događaj mladi su iskoristili i za dodatno druženje, bolje upoznavanje i razmjenu iskustava u proteklom periodu, kao i obilazak glavnog grada BIH.

Projekti Studijska razmjena mladih novinara i Škola novinarstva, realizirani su protekla četiri mjeseca u nikad neobičnijim uvjetima zbog situacije izazvane koronavirusom. Zbog ovoga je sama obuka za Školu novinarstva održana online putem, a i pored svega toga nije spriječila mlade da predano rade i ispune sve uvjete koje su pred njih postavili treneri i njihovi mentori. Možda su i ovi uspješno realizirani projekti, pokazatelj da se događaji mogu organizirati i u vrijeme korone, uz maksimalno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera. Sigurno je da je velika odgovornost bila, kako na organizatorima, tako i na i samim akterima ovih projekata.

Projekti Studijska razmjena mladih novinara i Škola novinarstva-znanje je moć se realiziraju zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Nejra Mustedanagić Ljubijankić/Trend radio

Vezane vijesti: