Dogovor u Predsjedništvu: Federacija BiH prihvatila ponudu Vučića, stiže 5000 vakcina iz Srbije

Zvaničnici u Bosni i Hercegovini složili su se danas na zajedničkom sastanku kako će pokušati obezbijediti vakcine protiv covida sa svih destinacija. Tako je federacija BiH prihvatila 5.000 vakcina koje je ponudila Srbija, a Milorad Dodik je kazao kako nisu tačne tvrdnje da BIH nema kapaciteta za prihvat vakcina.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom, te predsjednicima Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem kako bi razgovarali o problemu nabavke vakcina.

Očigledno da je BiH poduzela sve da dođe do nabavke vakcina putem COVAX-a. Nije tačno da BiH nema kapacitet da prihvati i skladišti vakcine. Moram priznati da su još uvijek u okviru ugovora, jer tad nismo imali dovoljno informacija, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Mi smo na zajedničkom sastanku dogovorili da Savjet ministara sve vakcine koje dođu u BiH na bilo koji nivo oslobodi plaćanja PDV-a. Aleksandar Vučić je ponudio 5000 vakcina za Federaciju. To je prihvaceno. Dogovoreno je da se sa svim proizvođačima vakcina pregovara i da pokušamo sa svih destinacija obezbijediti vakcine, kako ko može, državni ili drugi nivoi.

Rečeno je da će u toku vikenda RS dobiti 20.000 vakcina.

Manje od dogovorene isporuke. Mi ćemo i dalje razgovarati sa drugim proizvođacina. Mislim da je ovo bio dobar i uspješan sastanak i postignuta je saglasnost da se nabave vakcine.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je juče da BiH ispunjava uslove za prihvat vakcina protiv virusa korona, da za to ima pisani dokaz, ali da dobavljač “kupuje vrijeme” da ih drugima proda po drugim cijenama.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: