Dom naroda FBiH: Potrebno mijenjati princip raspodjele javnih sredstava između kantona

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH saglasni su da je raspodjela novca po kantonima neravnopravna i da se mora mijenjati Zakon o pripadnosti javnih prihoda donesen 2006. godine.

U raspravi o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, čiji su predlagači delegati Jasmin Duvnjak, Ivo Tadić i Slađan Ilić, istaknuto je da Kanton Sarajevo neopravdano dobija najviša novca, te da je najviše “zakinut” Tuzlanski kanton.

Obrazlažući predloženi zakon, Duvnjak je rekao da je bitno da se učini prvi korak ka reviziji sistema raspodjele javnih prihoda u FBiH i da ne treba “preko koljena” donositi nova rješenja.

Elmedin Konaković iz stranke Narod i pravda imao je niz zamjerki na predloženi zakon, ocijenivši da nije napravljena fiskalna procjena i da nije poznato šta će koji kanton dobiti predloženim izmjenama.

“Nepravedna je raspodjela javnih prihoda prema nekim dijelovima BiH, prema Tuzlanskom kantonu najnepravednija. Nepravedno je da sve velike kompanije budu registrovane sa sjedištem samo u Kantonu Sarajevo, pogotovo ‘Elektroprivreda’, dok se istovremeno najveći dio proizvodnje, možda i potrošnje, realizuje u Tuzlanskom kantonu”, istakao je Konaković.

Delegat Tomislav Mandić rekao je da svi znaju da su posljedice raspodjele novca negativne i da vode neujednačenom razvoju, sve u korist Sarajeva, pošto Kanton Sarajevo dobija 30 odsto novca.

Aner Žuljević iz SDP-a BiH smatra da postojeći zakon zastario i da ne treba samo mijenjati zakon o pripadnosti javnih prihoda, nego omogućiti ljudima sa istim primanjima da budu isto plaćeni.

“Nastavnici se manje vrijednim smatraju u jednom u odnosu na drugi kanton jer njihov kanton ima manje novca”, naveo je Žuljević.

I Damir Džeba iz HDZ-a BiH izrazio je nezadovoljstvo postojećom raspodjelom javnih prihoda, navodeći da je Hercegovačko-neretvanski kanton takvom raspodjelom za 15 ili 16 godina izgubio cijeli jedan budžet, odnosno više od 250 miliona KM.

“Cilj je ispraviti nepravdu i nelogičnosti. Ako damo podršku nacrtu, FBiH će napraviti prvi korak prema ukidanju povlaštenog koeficijenta”, rekao je Džeba.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: