Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Odluku o kreditnom zaduženju za nastavak gradnje Koridora 5C

Pod predsjedanjem Tomislava Martinovića Dom naroda Parlamenta Federacije BiH održao je danas 6. redovnu sjednicu na kojoj je, između ostalih, usvojio Odluku o kreditnom zaduženju za nastavak projekata na izgradnji Koridora 5C.

Uz poštivanje epidemioloških mjera, izaslanici su tokom zasjedanja bili raspoređeni u dvije različite dvorane. Prije početka sjednice minutom šutnje, odana je dužna počast preminulom federalnom ministru za pitanja branitelja Salki Bukvareviću.

Na dnevnom redu sjednice bili su zakoni, odluke, informacije koji se dotiču svakodnevnog života svih stanovnika Federacije BiH.

Između ostalih, Dom naroda po hitnoj je proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje kojim je rok za povrat stare devizne štednje produžen do 2022. godine.

Prihvaćen je i Prijedlog zakona o obveznim osiguranjima u prometu koji će omogućiti uvođenje evropskih standarda u oblast osiguranja u prometu. Prihvaćen je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o cestovnom prijevozu kojim će se osigurati specijalizirana taksi vozila za osobe sa invaliditetom.

Zakonom o poticanju razvoja malog privredništa koji je usvojen u formi nacrta, Federacija BiH krenula je s procesom unaprijeđenja okruženja za razvoj malog
privredništva i povlačenje investicija, uključujući i sredstva iz Evropskih fondova koja su namijenjena razvoju male privrede i otvaranju novih radnih mjesta.

Također u formi nacrta, prihvaćen je Zakon o infrastrukturi prostornih podataka Federacije BiH kojim se dodatno uređuje oblast prostornih podataka u čijem je uređenju Federacija BiH napravila značajne iskorake.

Dom naroda na 6. redovitoj sjednicu usvojio je i Odluku o kreditnom zaduženju za nastavak projekata na izgradnji Koridora 5c.

Njihovim prihvaćanjem omogućen je kontinuitet nastavka radova na izgradnji novih dionica na Koridoru 5c, na jugu i sjeveru te u središnjem dijelu Federacije BiH. Među ostalim i za izgradnju dionice Mostar Jug i tunela Kvanj kojom se dionica autoceste od Počitelja spaja s Mostarom, potom dionica Poprikuša-Nemila kojom autocesta dolazi do Žepča te Putnikovo Brdo-Medakovo kojom se gradnja autoceste na Koridoru Vc nastavlja sve do međuentitetske linije s Republikom Srpskom, do Usore.

Dom naroda odobrio je i kreditno zaduženje kojim će biti omogućeno realiziranje projekta Regionalnog vodovoda “Plava voda” kojim će se dugoročno riješiti pitanje kvalitetnog vodosnabdijevanja nekoliko općina Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: