Džaferović i Komšić u službenoj posjeti Crnoj Gori

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić danas putuju u službenu posjetu Crnoj Gori.

Oni bi danas trebali otputovati za Podgoricu, a večeras je planirana večera koju organizuje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Sutradan će biti održan i službeni susret ovih lidera. Takođe, planirani su i neki drugi sastanci članova Predsjedništva tokom ove posjete.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora trenutno nemaju otvorenih pitanja, imaju riješenu granicu i tendenciju poboljšanja privrednih odnosa, ali i poboljšanje veoma loše putne infrastrukture. U tom smislu već postoje određene najave projekata.

Fokus odnosa ovih zemalja posljednjih mjeseci je usmjeren na to da li će Crna Gora usvojiti rezolucije kojom će institucionalno priznati genovid u Srebrenici. Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore u utorak nije podržao prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Predsjednik Odbora Jovan Vučurović, koji je glasao protiv dokumenta i ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid, pozvao je Skupštinu da ne usvoji rezoluciju kada se naredne nedjelje bude izjašnjavala o ovom prijedlogu.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: