EU parlamentarci u Sarajevu: Nadam se da ćemo osigurati većinu za sankcije Dodiku i ostalima

Došli smo u Sarajevo da vidimo situaciju kakav jeste i da razgovaramo sa što više predstavnika kako bi razmotrili najbolje korake za budućnost, kazano ja na konferenciji za medije zastupnika u Evropskom parlamentu Tineke Strik i Dietmara Köstera.

“Dvije teme koje su se provlačile, postojeća politička situacija i prijetnja koja postoji o povlačenju iz državnih institucija. Saznala sam da se ljudi zaista boje onoga što bi se moglo desiti. Druga tema se tiče budućih koraka koje se tiče inkluzivnijeg društva. Te dvije situacije su nešto gdje EU mora biti vidljivija kako bi usmjerila BiH”, izjavila je Strik.

Kaže kako je uvjerenja da EU mora biti mnogo strožija i snažnija u odgovoru na istupe Milorada Dodika.

“Izostanak odgovora je i sam po sebi odgovor. Zagovornik sam nedvosmislenog djelovanja EU. Krajnje vrijeme je da EU zauzme stav”, kazala je.

Strik je navela i kako je naredne sedmice sastanak Vijeća za evropske poslove i da je BiH jedna od tema.

“Nadam se da ćemo osigurati većinu za sankcije za gospodina Dodika i ostale. Imamo instrumente i mislimo da je krajnje vrijeme da reagujemo. EU može i mora osigurati snažniju podršku”, kazala je.

Köster je izjavio da je njihova ideja bila da čuju o generalnoj političkoj situaciji.

“Jedna od naučenih lekcija je da se zaista radi o jednoj dubokoj političkoj krizi. Razumijem da su građani razočarani sa ukupnim angažmanom EU. Također sam stava da EU treba da zauzme vrlo jasan stav ko su pravi krivci, a krivci su svima jasno poznati, politička elita iz RS i Dodik”, izjavio je.

Zastupnici u Evropskom parlamentu Tineke Strik (Zeleni/EFA, Nizozemska) i Dietmar Köster (S&D, Njemačka) borave ovih dana u posjeti BiH.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: