Evropski komesar Oliver Varhelyi s delegacijom EU u petak dolazi u Sarajevo

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja Oliver Varhelyi u petak dolazi u Sarajevo, saznaje Klix.ba. S njim će se iz Brisela zaputiti cijela delegacija zvaničnika iz Evropske unije.Kako saznajemo, dobrodošlicu zvaničnicima EU poželjet će šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler, nakon čega će biti upriličeni cjelodnevni susreti s bh. zvaničnicima.

Prvo je planirano da se komesar za proširenje i susjedsku politiku EU Oliver Varhelyi sastane s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, a zatim i s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem te gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem.

Teme sastanka će biti saniranje ekonomskih posljedica usljed koronavirusa te pomoć EU državama Zapadnog Balkana. Kao što je već poznato, Evropska unija planira “ubrizgati” 9 milijardi eura na Zapadni Balkan.

Delegacije iz Brisela razgovarat će i s rukovodstvima Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH.

Tokom jednodnevne posjete evropski zvaničnici će razgovarati i s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, a teme će biti sigurnosni izazovi s fokusom na migrantsku krizu.

U glavni grad BiH dolazi i direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Genoveva Ruiz Calavera, zatim savjetnica komesara za susjedsku politiku i proširenje EU Maja Kocijančić koja je zadužena za pregovore Albanije i Sjeverne Makedonije te Szabolcs Horvath koji djeluje na dijalogu Srbije i Kosova.

Oliver Varhelyi jučer je predstavio Paket proširenja Evropske unije za 2020. i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan. Dio koji se tiče BiH je pun paragrafa koji sadrže riječi “nije postignut napredak”.

Podsjetimo, istog dana članovi Predsjedništva BiH ponovo će otputovati u Brisel kako bi nastavili razgovore s vrhom Evropske unije.

Ovo će u veoma kratkom periodu biti već drugi izlet u sjedište EU nakon što je tročlano Predsjedništvo naše zemlje 30. septembra obavilo niz sastanaka nakon kojih je jedinstven stav trojice članova bio optimističan glede puta naše zemlje ka Evropskoj uniji.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: