FBiH izdala nove preporuke za organizovanje javnih okupljanja u narednom periodu

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZFBiH) objavio je nove preporuke za planiranje javnih okupljanja u kontekstu organizacije događaja dok traje koronavirus.Kako su naveli, s obzirom na to da se koronavirus prenosi s osobe na osobu, javna okupljanja predstavljaju poseban javnozdravstveni problem s potencijalnim posljedicama.

“Postoje jasni dokazi da okupljanja pojačavaju širenje zaraznih bolesti. Prijenos je moguć tokom putovanja na događaj, na samom događaju, kao i nakon njega kada se učesnici vrate u svoju životnu sredinu. Organizator prilikom planiranja okupljanja mora uzeti u obzir adekvatne pripreme. U fazi planiranja neophodno je provesti odgovarajuću procjenu rizika. U ovoj procjeni u obzir treba uzeti naredbe kriznih štabova i ažurirane izvještaje o koronavirusu javnozdravstvenih institucija u BiH”, naveli su iz ZZJZFBiH.

Od specifičnih karakteristika događaja u obzir treba uzeti sljedeće:

broj osoba na događaju, kao i gustinu rasporeda osoba,

prirodu kontakta tokom događaja i osiguranje sjedećih mjesta,

mogućnost organizacije na otvorenom,

dob posjetitelja,

dužinu trajanja događaja.

ZZJZFBiH je izdao i specifične smjernice za koronavirus

Detektirati i nadzirati pojavu covid-19 slučajeva povezanu s javnim okupljanjem:

Preporučuje se da postoji spisak zvanica, spisak posjetitelja. Neophodno je imati kontrolu ulaska na događaj. U zavisnosti od epidemiološke situacije uvesti skrining posjetitelja na simptome koronavirusa prilikom ulaska na događaj.

Primijeniti odgovarajuće mjere za sprečavanje širenja virusa:

Sve mjere propisane od nadležnih organa, kao što su: nošenje maski preko usta i nosa, održavanje fizičke distance između osoba od 1,5-2m u svakom trenutku, izbjegavanje direktnog bliskog kontakta (rukovanje, grljenje, ljubljenje), osiguranje adekvatnih higijenskih uslova (toaleti, pranje i dezinfekcija ruku).

Informisati posjetitelje o javnozdravstvenim mjerama specifičnim za sprečavanje širenja:

Pripremiti plakate, letke i druge načine informiranja o koronavirusu.

Planirati nadziranje provedbe ovih mjera, operativni tim/redari/policija.

Planirati donošenja odluka u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije:

U tom slučaju možda će biti neophodno znatno smanjiti broj posjetitelja i zvanica ili čak i otkazati događaj.

Imati plan komunikacije s nadležnim zdravstvenim institucijama.

Kada je riječ o komunikaciji iz ZZJZFBiH su naveli da glavne preporuke za posjetitelje događaja moraju biti koordinirane i konzistentne.

“Moraju sadržavati okvirnu procjenu rizika od zaraze koronavirusom, savjete o mjerama prevencije, posebno o respiratornoj higijeni, higijeni ruku, nošenju zaštitnih maski preko usta i nosa. Tu su i savjeti o traženju medicinske pomoći tokom događaja, informacije o simptomima bolesti te je potrebno da se osobe koje imaju simptome povezane s koronavirusom posavjetuju s ljekarom da ne dolaze na događaj”, istaknuto je.

U operativne preporuke za smanjenje rizika od prijenosa koronavirusa, između ostalog, preporučuje se da osobe koje boluju od hroničnih bolesti ne dolaze na događaj, a to se odnosi na posjetitelje i osoblje. Također, to se isto preporučuje i za one koji razviju određene simptome.

Posebno su naglasili da ukoliko dođe do sumnje u pojavu koronavirusa vezano za događaj, organizatori moraju pružiti punu podršku nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: