FBiH: Vakcina protiv Kovid-19 najprije za starija lica, ljekare, policiju…

BiHFBiH: Vakcina protiv Kovid-19 najprije za starija lica, ljekare, policiju…11/12/2020

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federacije Bosne i Hercegovine definisalo je prioritetne grupe za vakcinaciju protiv Kovid-19, a to su zdravstveni radnici i pomoćno osoblje u zdravstvenim ustanovama, osobe starije od 65 godina u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje i njegovatelji, osobe sa hroničnim bolestima i starije od 60 godina i osobe zaposlene u značajnim javnim službama poput obrazovanja, policije, javnog saobraćaja.

“Od iznimne važnosti je da sigurna i učinkovita vakcina protiv Kovid–19 bude dostavljena onim kojima je najpotrebnije”, istaknuto je na sastanku Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju.

Kako je saopšteno, osim vakcine osigurane putem COVAX mehanizma za 20% populacije, potrebno je osigurati dodatne količine vakcine radi prevencije ciljne populacije.

“Savjetodavno tijelo je stava da pristupanje mehanizmima zajedničke nabavke vakcine protiv Kovid-19 osigurava nabavke veće količine vakcina, povoljnije cijene i bolji pristup vakcinama, kao što su COVAX mehanizam i zajednička nabavka Evropske komisije”, istakli su u saopštenju.

Analizirajući problematiku redovite imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju primilo je k znanju preliminarne izvještaje obuhvata redovitog programa imunizacije djece koji ukazuju na zabrinjavajući pad obuhvata imunizacijom uzrokovan pandemijom Kovid-19, zbog čega pozivaju roditelje i pedijatre da rade zajedno kako bi osigurali da djeca budu redovno vakcinisana i nadoknade propušteno vakcinisanje.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: