Gudeljević: BiH od Hrvatske, Kine, Srbije i Slovenije očekuje još 94.800 doniranih doza vakcina

Ministrica Ankica Gudeljević danas je učestvovala na virtualnom sastanku ambasadora EU zemalja. Sastanak je organizirala delegacija Evropske unije u BiH, a poseban akcent je stavljen na borbu protiv pandemije koronavirusa.

Gudeljević je podsjetila da je BiH prva potpisala ugovor s COVAX mehanizmom, prva potpisala ugovor s Austrijom za nabavku EU vakcina, a što je direktna nadležnost njenog ministarstva, te dodala da su sve donacije vakcina, ali i ostale zdravstvene protumjere išle preko ministarstva čiji sektor za zdravstvo danonoćno radi kako bi nimalo jednostavne administrativno-pravne obveze države bile okončane u najkraćem roku.

Govoreći o brojkama istaknula je da je putem donacija BiH do sada dobila 60.000 doza cjepiva, a očekuju se još donacije Hrvatske, Kine, Srbije i Slovenije, ukupno 94.800 doza.

Posredstvom Covax mehanizma do sada je stiglo 49.800 doza, a očekuje se još 182.220 doza iz istog mehanizma. Iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Republike Austrije, 99.105 doza do kraja drugog kvartala i 114.717 do kraja trećeg kvartala ove godine, ukupno 213.822 doze vakcina. Posredstvom istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza iz Republike Poljske.

I konačno, govoreći o direktnim nabavkama, rekla je da je Republika Srpska nabavila 42.000 cjepiva.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: