Oružane snage BiH bogatije za 123 vojnika

Na lokaciji kasarne “Zaim Imamović” u Pazariću danas je organizovana svečana zakletva i ceremonija prijema u vojnu službu 23. klase vojnika Oružanih snaga BiH.

Komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Alem Kaplan istakao je da su ljudski resursi najvažniji dio bilo koje organizacije, te da je danas veliki dan za Oružane snage, jer su bogatije za 132 mlade osobe, od čega je 20 žena, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Prema njegovim riječima, danas se prvi put organizuje polaganje svečane zakletve po vodovima umjesto postrojavanja cijele klase, a sve u cilju poštivanja epidemioloških mjera kriznih štabova za sprečavanje širenja virusa korona.

Čestitajući novim vojnicima na svečano položenoj zakletvi, Kaplan je rekao da je bilo inspirativno gledati njihovo izvođenje obuke, da su svi zasluženo prošli sve kvalifikacijske kapije, kao i da su spremni doprinijeti misiji budućih jedinica.

“NJihovi rezultati su garant da građani mogu imati povjerenje u Oružane snage BiH”, naglasio je on.

U ime komandanta Komande za obuku i doktrinu prisutne je pozdravio brigadir Mirsad Stabančić koji je rekao da mu je čast što danas u stroju vidi 132 kandidata, te naglasio da samom ceremonijom njihova obuka nije završena, nego će se nastaviti u njihovim jedinicama u koje će biti raspoređene, gdje ih čeka stručno-specijalistička obuka.

On je zahvalio roditeljima vojnika na nesebičnoj podršci koju su pružili njihovim najmilijim, posebno u ovom periodu pandemije, te dodao da Oružane snage nastavljaju da se podmlađuju, što će, kako je naveo, činiti i u buduće.

Analizom sveukupnih rezultata po obuci najbolji u 23. klasi su Veronika Kovačević, Nihad Bajrić i Nikolina Slipac i oni su pohvaljeni.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: