Iz Bosne i Hercegovine protjeran 101 strani državljanin

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine je u posljednjih sedam dana izrekla mjeru protjerivanja za 101 stranog državljanina, saopćili su iz ove institucije.

Kako su naveli, Služba za poslove sa strancima u skladu sa svojim nadležnostima provodi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim licima koja pružaju usluge smještaja.

Inspektori za strance u saradnji sa policijskim službenicima provodili su zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Zenice, Travnika, Tuzle, Kalesije i Banja Luke. Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom stranih državljana koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 101 stranog državljanina sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Turske, Afganistana, Pakistana, Maroka, Alžira, Indije, Egipta, Iraka, Irana i Jemena.

Navedene osobe su, kako su istakli, stavljene pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Inspekcijskim nadzorom utvrđene su određene nepravilnosti u pet objekata te su vlasnicima objekata koji su pružali usluge smještaja stranim državljanima, kako su naglasili, izdati prekršajni nalozi zbog nepoštivanja zakonskih odredbi.

Služba za poslove sa strancima je državljaninu Hrvatske, koji je na području grada Banja Luke počinio krivično djelo otuđenje imovine, izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu od tri godine te su istog inspektori za strance predali pripadnicima policiji Hrvatske na Graničnom prijelazu Stara Gradiška.

Služba za poslove sa strancima realizovala je dobrovoljni povratak za 19 državljana Turske koji su vraćeni u zemlju porijekla, saopćeno je iz ove institucije.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 12.521 migrant, od čega je samo u posljednjih sedam dana bio 901 migrant. U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6440 migranta.

Poručili su da će u skladu sa svojim nadležnostima i kapacitetima nastaviti sa pojačanim operativnim aktivnostima kao odgovor na povećan priliv migranata u Bosni i Hercegovini.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: