Još jedan Prvi maj u sjeni koronavirusa

Međunarodni praznik rada, 1. maj, u Bosni i Hercegovini, Sarajevu, Mostaru i Tuzli ove godine obilježen je znatno drugačije nego što je to uobičajeno.

Mjere uvedene u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, mjesec posta za muslimane, kao i najavljena kiša u poslijepodnevnim satima razlozi su zbog kojih su popularna sarajevska izletišta danas poluprazna i bez tradicionalnih uranaka.

Povodom Prvog maja, na sarajevskim izletištima danas je zabranjeno roštiljanje i okupljanje u većem broju.

Izletište Rimski most je poluprazno, tek nekoliko porodica okupilo se pored rijeke Bosne. Manji broj Mostarki i Mostaraca odlučio je subotu provesti na Buni uz rijeku i roštilj no broj izletnika daleko je manji u odnosu na predpandemijsko vrijeme.

Prvi put za prvi maj u Tuzli nije bilo radničkih protesta. Do sada bi se svake godine okupili diskriminisani radnici propalih preduzeća pred zapaljenom zgrade Vlade Tuzlanskog kantona kako bi upozorili da Federacija BiH nema još uređen zakon o zaštiti na radu, da brojni radnici svoja prava traže pred pravosudnim institucijama i da su mnogi od njih zbog pandemije koronavirusa ostali bez posla.

BHRT

Vezane vijesti: