Kavazović: Na putu smo da se ugrozi mir, to se mora zaustaviti odmah

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović nakon sastanka u rezidenciji američkog ambasadora kazao je najvažnije očuvati mir u BiH i da su dobri komšijski odnosi osnov Bosne i Hercegovine.

Kavazović je istakao da je zajednički zaključak da mir nema cijenu i da svi moraju biti uključeni u očuvanje mira u BiH, kako naši prijatelji izvana tako i mi u BiH i svi dobronamjerni ljudi.

“Kada imamo mir i kada ga niko neće moći narušiti, potrebo je otvoriti dijalog među liderima da razgovaraju o stvarnim interesima naroda koji žive na ovim prostorima. To smo rekli i ja, kao reis i biskup Vukšić i Finci. To je poruka koju smo poslali”, naglasio je.

Reisu-l-ulema je kazao da kada neko dira u živu ranu, to je u najmanju ruku necivilizacijski i trebamo se toga svi suzdržati.

“Povratnicima je najteže, smatram da svi trebamo imati odgovornosti prema svim ljudima u BiH, a pogotovo prema manjinskim zajednicama, da oni u miru žive i rade i da im se ništa ne dogodi. Za sve suprotno odgovorni će biti oni koji svojim riječima i postupcima unose nemir u BiH i mogu povrijediti mir. Ljudi očito nisu svjesni toga ili imaju agende koji mogu ugroziti to”, dodao je.

Reis Kavazović je kazao da su neki na putu da ugroze mir i da je to potrebno zaustaviti odmah.

“BiH ima mnogo prijatelja, a ima i dušmana kao i svaka zemlja, ali BiH ima dovoljno unutrašnje snage da sačuva mir, ali i prijatelja koji će joj pomoći u tome. Mi smo jedni drugima najpreći i niko nam nije važniji od naših komšija. Osnova Bosne i Hercegovine su dobro komšijski odnosi. To je najvažnije”, zaključio je.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH je danas sa biskupom Tomom Vukšićem i predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem razgovarao sa Derekom Cholletom, višim političkim savjetnikom američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena. Razgovoru će prisustvovati i američki ambasador u BiH Eric Nelson.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: