Komšić i Džaferović nakon sastanka: Eskobar izričit da rata u BiH neće biti

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović održali su danas odvojene sastanke sa Gabrielom Eskobarom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a, koji je ovom prilikom bio izričit u tome da rata u BiH neće biti.

“Poruke Gabriela Eskobara su izričite da rata u BiH neće biti, te da je Dejton bio, jeste i ostaje osnov politike SAD-a. SAD su potpisnica Dejtona i ništa mimo Dejtona ne može se desiti mimo njihove saglasnosti, kao i evropskih saveznika”, rekao je nakon sastanka predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On je kazao da Eskobar smatra da je ovo u BiH vještacka kriza koja nema realnog osnova, kao i da će SAD ipak dobro paziti.

“Ništa što se tiče promjene granica, odnosa definisanih i proisteklih iz Dejtona nisu prihvatljivi za SAD, kazao je Komšić.

On je je dodao da je na sastanku istaknuto da i zemlje regiona dijele isto mišljenje kao i SAD.

“Beograd, tj. Srbija nije zainteresovana za konflikte u i oko BiH. Perspektiva regije je u integracionim procesima Zapadnog Balkana i inicijativa otvoreni Balkan je prihvatljiva. Zapadni Balkan kao regija ima najveću stopu rasta u odnosu na ostale regije i to treba iskroistiti. Da se poveća robna razmjena, ukinu barijere za promet roba i usluga i ljudi”, kazao je Komšić, te dodao da BiH ne može odustati ni od EU, što nije pitanje samo članstva nego i sistema vrijednosti EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da na sastanku sa Eskobarom nije bilo riječi o Izbornom zakonu, kao ni o sankcijama,  ali da se razgovaralo o kriminalu i korupciji.

“Pravosuđe, konkretno tuzilaštva moraju raditi svoj posao po zakonu, beskompromisno, ne gledajući koga će zakačiti”, naglasio je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka sa američkim izaslanikom je rekao da je SAD garant dejtonske BiH, kao multietničke države.

“SAD su najvažniji strateški partner BiH, garant razvoja dejtonske BiH kao multietničke države u kojoj ne smije biti nikakvih sigurnosnih izazova. Niko nema pravo u BiH da unilateralno urušava dostignuti nivo reformi i izgrađenosti institucija BiH”, kazao je Džaferović.

Džaferović je na sastanku sa Eskobarom istakao da je blokada institucija u BiH neprihvatljiva.

“Svaki dogovor mora proći kroz institucije BiH i biti usvojen u institucijama. Ako ne bude tako, dogovor nista ne znači. Moramo ispunjavati prioritete iz Mišljenja, tu su Izborni zakon, presude o državnoj imovini. Važno je rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, pitanja o granici”, kazao je Džaferović.

On je kazao da BiH mora nastaviti sa ispunjavanjem ovaveza iz mišljenja Evropske komisije, ali i da je istaknut značaj ekonomske saradnje u regiji Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa.

“Moraju se rasčistiti neke stvari kad su u pitanju inicijative otvorenog Balkana i stavovi iz Beograda, Skoplja i Tirane. Mi imamo dokumente iz Sofije od 10. novembra prošle godine i treba pristupiti impelmentaciji”, rekao je Džaferović.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: