Komšić i Džaferović odbili sastanak sa šefom ruske diplomatije Lavrovom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na konferenciji za medije naveo je razloge zbog kojih on, ali i drugi član Šefik Džaferović, nisu ugostili ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.Komšić je naveo kako je za takvu odluku imao dva razloga, nedostatak državne zastave na jučerašnjem sastanku s Miloradom Dodikom te izjave kojima pozdravlja rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

“Lavrov zna da takve odluke može donijeti samo država, a u donošenje su učestvovali i predstavnici RS-a kao i gospodin Dodik. On je svojim postupcima pokazao nepoštivanje ustavnog sistema i države Bosne i Hercegovine”, kazao je.

Komšić je kazao da su potezi jednog tako iskusnog diplomate unaprijed osmišljeni te kao takvi nisu prijateljski prema Bosni i Hercegovini.

Naše opredijeljene je da s Rusijom imamo najbolje moguće odnose, što sada nije slučaj, dodao je on.

“Da stvar bude gora jučer je na društvenim mrežama objavljen stav glasnogovornice ministra Lavrova koji je svojevrsna prijetnja. Utisak koji smo imali je da oni dio države tretiraju kao nezavisnu državu”, kazao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon što je odbio susret sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom poručio je da BiH ima svoj ponos i želi poslati jaku poruku te da svi moraju poštovati odluke koje su donijele svi narodi u BiH.”Želimo ovako sačuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Ruska Federacije je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku”, kazao je na početku obraćanja.

On je kazao da Ruska Federacija kaže da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, poštuje suverentitet i teritorijalni integritet BiH.
“No, izjave jučer na press konferenciji ministra Lavrova koje se ponavljaju kroz ponašanje ambasadora Rusije u BiH govore nam nešto drugačije. Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati i sve njene anekse. Prvo što se spominje je država BiH, njen kontinuitet, institucije i zastava i grb. To su simboli BiH i njenih institucija. To se mora poštovati, a to jučer nije ispoštovano”, dodao je.

Džaferović je istakao da poštovati Dejtonski mirovni sporazum, znači poštovati sve anekse.

“Jedan od njih je i OHR, a odlazak OHR-a zagovaraju snage koje govore o secesiji i etničkim podjelama. To gospodin Lavrov zna, a ako kaže da se poštuje Dejtonski sporazum, onda se mora poštovati i OHR. BiH ne može normalno funkcionisati po postojećem ustavu bez visokog predstavnika. Poštovati Dejtonski sporazum znači poštovati zakone i odluke koje je donijela BiH, između ostalog i euroatlantske integracije. Sve jučer je to na neki način osporavano na press konferenciji nakon sastanke”, kazao je.

Član Predsjedništva BiH je istakao da je izgradnja BiH kao multietničke države, a da su entiteti i država multietnički, uz poštivanje svih naroda na teritoriji BiH, konstitutivnih i nekonstitutivnih, ekonomske i ukupne državne reforme.

“Naši ciljevi su članstvo u EU i NATO savezu. To su definisani ciljevi Bosne i Hercegovine, a u tome su učestvovali svi narodi iz svih dijelova BiH, pa i onih koji to danas negiraju. Komšić i ja smo se nakon dugog razmatranja odlučili na ovaj potez. Procijenili smo da je ovakav postupak jača poruka i za Rusku Federaciju i za našu domaću javnost i za cijeli svijet. Ovo je poruka i našim prijateljima iz Evrope, partnerima za članstvo u EU, partnerima za članstvo u NATO”, kazao je.

Za kraj je poručio: “Mi smo ponosni ljudi i odlučni. Kada jednom u BiH donesemo odluku svi mi, onda se svi mi moramo pridržavati te odluke. Oni koji žele biti naši prijatelji, a mislim da BiH i Rusija trebaju biti prijatelji, onda moraju poštovati odluke koje smo donijeli mi u BiH.”


Posjeta Sergeja Lavrova BiH je stigla na 25. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u vrijeme sve učestalijih rasprava o promjeni ustrojstva Bosne i Hercegovine.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: