Kozarčani protestovali zbog autoputa Banja Luka – Prijedor: Neće proći ovuda

Mještani Kozarca danas su organizovali mirni protestni skup zbog trase budućeg autoputa Banja Luka – Prijedor.Skup je organizovan u 12 sati na magistralnom putu, a okupljeni su poručili da neće odustati od svojih zahtjeva da se trasa promijeni, jer ona obuhvata brojne stambene i poslovne objekte, kao i stotine hektara plodnog zemljišta bez kojeg bi građani ostali.

“Postoji kvalitetnije i jeftinije rješenje od postojećeg. Ovaj narod je opravdano zabrinut jer se projektuje trasa kojom bi se srušilo stotinjak što stambenih, što poslovnih objekata”, kazao je Senad Bratić, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a.

Podršku građanima Kozarca, Omarske i Ivanjske danas je pružio i narodni poslanik Milan Tubin.

“Treba poštovati volju i slobodu građana Prijedora, to je multietnički grad, svi stojimo iza toga da je autoput dobrodošao, ali ne na štetu građana”, poručio je Tubin.

Odbornik u Skupštini Prijedora Mesud Trnjanin kazao je da je plan parcelacije upućen u hitnu proceduru u NSRS-u bez konsultacija građana, uprkos tome što postoji skoro 200 primjedbi.

“Ni na jednu nismo dobili odgovor. Nasilne metode nećemo dozvoliti. Ovdje je riječ o povratnicima, ako krenu u oduzimanje zemljišta, učestvovat će u procesu koji se zove etničko čišćenje prostora Kozarca, a mi smo to jednom doživjeli i više to nećemo dozvoliti”, kazao je Trnjanin.

Građani traže da se plan parcelacije skine s dnevnog reda sutrašnje sjednice NSRS-a i da se cijeli proces odvija po standardnoj proceduri, a ne po hitnom postupku.

“Ukoliko do toga ne dođe, mi ćemo poduzeti radikalnije mjere, ovaj autoput neće proći ovuda, jer im niko neće predati svoju zemlju”, poručio je mještanin Nedžad Bežić.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: