Krizni štab FBiH donio nove preporuke u borbi protiv Kovida-19

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja koronavirusa Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva ppozvao je sve građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera lične zaštite.

Iz Kriznog štaba su istakli da je posebno važno nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima.

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je danas donio i nove preporuke:

  • Svim pravnim subjektima na području FBiH, preporučuje se da shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće, gdje god je to moguće.
  • Preporučuje se onlajn model redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uslovi – informatičko-komunikacijska tehnologija, za implementaciju onlajn modela.
  • Roditeljima se preporučuje da obustave pohađanje vannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru.
  • Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu.
  • U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11.00 – 13.00 sati. Takođe, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena njega, te da najprije kontaktiraju telefonom porodičnog ljekata, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili ljekarski savjet.
  • U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog domaćinstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru kako bi dobili daljnja uputstva.

S obzirom na trenutno zabrinjavajuće i ubrzano širenje virusa neophodno je da se svi građani aposlutno pridržavaju mjera lične zaštite i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

“Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera jer u protivnom može doći do do daljnje eskalacije zdravstvene krize, odnosno ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica”, poručili su iz Kriznog štaba.


Izvor:BHRT

Vezane vijesti: