Krizni štab predložio produženje aktuelnih mjera u FBiH

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je produženje epidemioloških mjera na području Federacije BiH za narednih 14 dana.

Sedmodnevna incidenca na nivou Federacije BiH je 109,3 slučaja/100.000 stanovnika. Najviša incidenca zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (332,3/100.000), Zapadnohercegovačkom (257/100.000) i Kantonu 10 (196,24/100.000). U posljednjih sedam dana zabilježen je rast svih indikatora, najviše broja smrtnih slučajeva (49) i broja pacijenata na respiratoru (28), kao i hospitaliziranih pacijenata (409).

Krizni štab napominje da su vlade kantona, odnosno krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva dužni donositi restriktivnije mjere, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, a na osnovu dokumenta „Javnozdravstveni kriteriji za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19″.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva poziva stanovništvo da se što prije vakciniše, jer je to najefikasniji način zaštite.

Također podsjećaju da je i dalje na snazi aktuelna naredba kojom je, između ostalog, obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, ukoliko nije moguće držati distancu od minimalno dva metra.

Svim građanima se prepopručuje izbjegavanje većih okupljanja i pridržavanje ličnih mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Prijedlog produženja mjera biće upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje.

IZvor:BHRT

Vezane vijesti: