Lokalni izbori u BiH: SDA gubi Sarajevo, SNSD ima 41 opštinu, HDZ BiH stabilan

Centralna izborna komisija BiH objavljivaće preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate izbora za sve nivoe vlasti za koje se izbori održavaju dva puta u toku naredna 24 časa, te u narednih pet dana svaka 24 časa. Nakon toga rezultati će biti objavljivani svakih 48 časova, sve do objavljivanja konačnih, zvaničnih i kompletnih rezultata izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na lokalnim izborima učestvovalo je 50 odsto od 3,2 miliona registrovanih birača.

U KS vode kandidati za načelnike koalicione četvorke

u Kantonu Sarajevo u utrci za načelnika opštine Ilijaš vodi Akif Fazlić (SDA) sa osvojenih 51, 25 posto glasova. Za načelnika opštine Hadžići vodi Hamdo Ejubović (SDA) sa osvojenih 54,12 odsto glasova.

U opštini Stari Grad Sarajevo ubjedljivo vodi Ibrahim Hadžibajrić (Četvorka) sa osvojenih 58,48 odsto glasova.

U opštini Novo Sarajevo takođe ubjedljivo vodi kandidat za načelnika Četvorke, Tanović Hasan, sa osvojenih 67,33 odsto glasova.

Za načelnika opštine Centar Sarajevo vodi Srđan Mandić (Četvorka) sa osvojenih 64,99 odsto glasova.

Za načelnika Ilidže vodi Nermin Muzur (Četvorka) sa 64,06 odsto glasova.

Tijesna trka za načelničko mjesto opšine Novi grad Sarajevo. Trenutno je u vođstvu Semir Efendić (SDA) sa 46,55 odsto osvojenih glasova. U stopu ga prati kandidat za načelnika Adnan Delić (Četvorka) sa osvojenih 45,32 odsto glasova.

Za načelnika opštine Vogošća vodi Edin Smajić (SDA) sa osvojenih 52,50 odsto glasova, a za načelnika opštine Trnovo Ibro Berilo (SDA) sa osvojenih 81,19 odsto glasova.

Županija Posavska: HDZ-u BiH za sada dva od tri načelnička mjesta, treće za HDZ 1990

Prema službenim podacima CIK-a danas do 8:48 časova, u opštinama Orašje i Domaljevac-Šamac u Posavskoj županiji obrađena su sva biračka mjesta, dok je u Odžaku obrađeno 95 odsto.

Načelnik Orašja biće kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Marijan Oršolić s osvojena 3.762 glasa, dok će u opštini Domaljevac-Šamac dužnost načelnika obavljati Stjepan Piljić, takođe kandidat HDZ-a BiH, s osvojenih 836 glasova.

Oršolić i Piljić bili su jedini kandidati za načelnike u svojim opštinama.

Opština Odžak imala je dva kandidata, a do jutros obrađena su 23 od 24 birališta, što čini ukupno 95,8 odsto glasova. Kandidat Hrvatske demokratske zajednice 1990 Drago Zečević osvojio je 52,8 odsto glasova, dok je za Nadu Ćulap iz HDZ-a BiH svoj glas dalo 47,1 odsto birača prema dosadašnjim rezultatima.

HBŽ: SNSD-u tri načelnička mjesta, HDZ-u BiH dva, HDZ-u 1990 jedno

Na izborima za načelnike opština Hercegbosanske županije (HBŽ) pobjede u tri opštine odnijeli su kandidati SNSD-a, HDZ BiH najvjerovatnije će imati jednog načelnika i gradonačelnika Livna, a kandidat koalicije HNP – HDZ 1990 vodi u Tomislavgradu.

Prema podacima CIK-a, kandidat SNSD-a Uroš Đuran odnio je tijesnu pobjedu u utrci za načelnika Bosanskog Grahova. Đuran je dobio 418 glasova (48 odsto), Duško Radun (SNS FBiH, SDS) 386 glasova (44 odsto), a Duško Bilčar (SDP BiH) 72 glasa (8 odsto).

Neizvjesno je bilo i u Drvaru, a na kraju je pobjedu odnijela dosadašnja načelnica Dušica Runić (SNSD). Ona je dobila 1.526 glasova (51 odsto), a njen protivkandidat Mladen Kukolj (SNS FBiH) 1.471 glas (49 odsto).

SNSD će imati svog načelnika i u Glamoču. Dosadašnji načelnik Nebojša Radivojša dobio je potporu 47 odsto izašlih birača, dok su četiri ostala kandidata zajedno dobila 53 odsto glasova.

U te tri opštine obrađena su sva birališta.

U Gradu Livnu nakon obrađenih 87 odsto birališta u vodstvu je kandidat HDZ-a BiH Darko Čondrić s 36 odsto osvojenih glasova. Nediljko Rimac (HDZ 1990) dobio je podršku 29 odsto birača, nezavisni kandidat Stipo Đapić 24 odsto, a Dinko Periša (Županijska neovisna lista) 11 odsto.

U opštini Tomislavgrad, nakon obrađenih 63 odsto birališta, izgledni pobjednik je kandidat koalicije HNP – HDZ 1990 Ivan Buntić. On je dobio podršku 53 odsto birača, a njegovi protivkandidati Jozo Bagarić (HDZ BiH) i Hrvoje Orlović (Hrvatska nezavisna lista) 24 odsto, odnosno 23 odsto glasova.

Dosadašnji vršilac dužnosti načelnika Kupresa Zdravko Mioč (HDZ BiH) pobjednik je izbora u toj opštini. On je dobio podršku 57 odsto birača, a njegov protivkandidat Matko Ćurković (Hrvatska nezavisna lista) 43 odsto. U Kupresu su obrađena sva birališta.

ZHŽ: Ubjedljiva pobjeda HDZ-a BiH u svim opštinama

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) imaće načelnike i gradonačelnike u svim opštinama i gradovima Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ).

Prema preliminarnim podacima CIK-a, u Širokom Brijegu obrađeno je 52 odsto birališta. Kandidat HDZ-a BiH i dosadašnji gradonačelnik Miro Kraljević dobio je podršku 79 odsto birača, a njegov protivkandidat Vlado Marušić iz Hrvatskog saveza HKDU-Hrast osvojio je 21 odsto glasova.

U Ljubuškom je obrađeno 71 odsto birališta, a za mjesto gradonačelnika takmičili su se kandidat HDZ-a BiH i dosadašnji v.d. gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić, koji je osvojio 74 odsto glasova te je izvjesno da će postati novi gradonačelnik, zatim kandidat Hrvatskog saveza HKDU-Hrast Ante Paponja s osvojenih 17 odsto glasova te kandidat HDZ-a 1990 Radoslav Radišić, koji je dobio podršku 9 odsto birača.

U Posušju je obrađeno 66 odsto biračkih mjesta, a s osvojenih 61 odsto glasova novi načelnik Posušja, umjesto dosadašnjeg Branka Bage, trebao bi biti kandidat HDZ-a BiH Ante Begić. Njegov protivkandidat Blago Petrić iz Hrvatske nezavisne liste osvojio je 39 odsto glasova.

Opština Grude imala je samo jednog kandidata, a to je dosadašnji načelnik Ljubo Grizelj, kandidat HDZ-a BiH, za kojeg je glasalo 2.158 birača. U Grudama je obrađeno 68 odsto birališta.

HNŽ: HDZ-u BiH 5 načelničkih mjesta, SDA, HDZ-u 1990 i SDP-u po jedno

Četiri dosadašnja načelnika opština u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) i gradonačelnik Čapljine nastavljaće obavljati tu dužnosti i sljedeće četiri godine.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, od osam lokalnih jedinica samouprave u HNŽ-u na nedjeljnim izborima u pet su pobjedu odnijeli kandidati HDZ-a BiH, dok su SDA, HDZ 1990 i SDP BiH osvojili po jedno načelničko mjesto.

U opštini Prozor-Rama obrađeno je svih 33 birališta, a pobjedu je odnio dosadašnji načelnik Jozo Ivančević (HDZ 1990) koji je dobio 4.306 glasova (74 odsto).

Novi načelnik opštine Jablanica biće kandidat SDP-a BiH Damir Šabanović koji je dobio 3.011 glasova (56 odsto). U Jablanici su obrađena sva birališta.

U Stocu su takođe obrađena sva biračka mjesta, a pobjedu je odnio dosadašnji načelnik Stjepan Bošković (HDZ BiH, HDZ 1990) s 3.916 glasova (60 odsto).

Čitluk je imao tri kandidata za načelnika, a tu dužnosnik nastaviće obavljati Marin Radišić (HDZ BiH) koji je dobio 4.351 glas (71 odsto). Obrađena su sva birališta.

HDZ BiH odnio je pobjedu i u Neumu, gdje je kandidat te stranke Dragan Jurković dobio 888 glasova (46 odsto). U Neumu su obrađena sva birališta.

Dosadašnji načelnik Ravnog Andrija Šimunović (HDZ BiH) bio je jedini kandidat u toj opštini, pa će tako nastavljati obavljati svoju dužnost. On je na nedjeljnim izborima dobio 560 glasova.

U Gradu Čapljini obrađeno je 67 odsto biračkih mjesta, a u vodstvu je dosadašnji gradonačelnik Smiljan Vidić (HDZ BiH) s 3.602 glasa (61 odsto).

Nakon obrađenih 27 odsto birališta u Konjicu vodi kandidat SDA Osman Ćatić s 1.081 glasom (69 odsto).

RS: SNSD dobio 41 opštinu, SDS ima šest opština više nego na prošlim lokalnim izborima

Kandidat SNSD za načelnika opštine Kneževo Goran Borojević osvojio je 3.430, a kandidat SDS-a Milan Sukur 2.159 glasova na redovnim biračkim mjestima u ovoj lokalnoj zajednici.

U Kupresu u Republici Srpskoj je tijesna borba između kandidata SNSD-a Gojka Šebeza koji je osvojio 95 i kandidata SDS-a Momčila Marića koji je osvojio 94 glasa za načelnika ove male lokalne zajednice.

U Srebrenici blagi preokret. Prema novim podacima CIK-a Mladen Grujičić, kandidat koalicije “Zajedno za Srebrenicu“ ima 61,47 odsto glasova (1.776), dok Alija Tabaković (Inicijativa “Moja adresa Srebrenica“) zaostaje sa 37,66 odsto (1.088 glasova).

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Novi Grad Miroslav Drljača na osnovu podataka sa 86,54 odsto biračkih mjesta, osvojio je 5.539 ili 51,40 odsto glasova.

U Istočnom Sarajevu ubjedljivu pobjedu nosi SNSD-ov Ćosić Ljubiša sa preko 56% glasova.

U Banjaluci je Draško Stanivuković ubjedljivo ispred Igora Radojičića sa 54,62% odsto do sada osvojenih glasova.

Bijeljina bilježi promjene, Petrović Ljubiša, koji je kandidat SDS-PDP, osvaja za sada skoro 50 odsto glasova u odnosu na druga dva kandidata, Miću Mićića i Lazić Bobana.

SDA izgubila Sarajevo, SNSD izgubio Banjaluku, HDZ BiH Tomislavgrad

SDA je izgubila u utrci za načelničke pozicije u tri od četiri opštine koje čine grad Sarajevo, a opoziciona koalicija koju čine SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP) preuzela je vlast u još nekim opštinama Kantona Sarajevo koje su važile za neosvojive utvrde SDA.

Taj opozicioni blok je prvi put uspostavljen uoči ovogodišnjih lokalnih izbora i izborio je načelničke pozicije u 11 opština, a SDA je zadržala ili dobila vlast u 30 opština, no među njima nema niti jednog većeg grada jer je u Zenici novi mandat dobio dosadašnji gradonačelnik Fuad Kasumović kao nezavisni kandidat, u Tuzli je gradonačelnik ostao SDP-ov Jasmin Imamović, a u Bihaću je još jedan mandat izborio nezavisni Šuhret Fazlić.

Izetbegović je ipak insistirao na tvrdnji da uprkos pretrpljenim porazima njegova SDA ostaje “najjača stranka u zemlji”.

Milorad Dodik je, potvrdivši poraz u Banjaluci, kazao kako to za njega “nije mali udarac”, a Banjalučanima je zamjerio da “nisu bili fer” prema njegovom kandidatu za gradonačelnika Igoru Radojičiću komentarišući koliko su SNSD i on lično uložili u taj grad.

Najavio je kako SNSD ipak neće voditi politiku sukobljavanja s novom gradskom vlasti u Banjaluci na čijem će čelu ubuduće biti mladi Draško Stanivuković iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Dodik je potvrdio kako je izbore izgubio i SNSD-ov kandidat za načelnika Bijeljine, drugog najvećeg grada u RS gdje je pobijedio kandidat Srpske demokratske stranke (SDS).

Ustvrdio je kako uprkos tome SNSD ostaje najjača stranka u RS jer sada ima vlast u 41 opštini što je jedna više nego do sada.

Veće promjene izostale su jedino na područjima s hrvatskom većinom jer je HDZ BiH zadržao vlast u većini opština u kojoj je i do sada.

Najveća stranka s hrvatskim predznakom prema podacima koji su bili dostupni u noći nakon izbora vlast je izgubila jedino u Tomislavgradu, a nije je uspjela osvojiti u Rami koja je nedostižni cilj za HDZ BiH već četvrti izborni ciklus jer tamo suvereno vlada Jozo Ivančević iz HDZ 1990.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: