Matthew Palmer sutra stiže u Sarajevo: Kakva očekivanja i poruke nosi bh. zvaničnicima

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer u srijedu dolazi u Sarajevo gdje će održati niz sastanaka s najvišim bh. zvaničnicima.

Palmerova posjeta ocjenjuje se kao potvrda američke podrške pozitivnim procesima u BiH, ali i na cijelom Balkanu, naročito nakon vašingtonskog sporazuma Srbije i Kosova. Zasigurno će biti govora i o tenzijama koje su proizveli zvaničnici iz Republike Srpske pokušavajući povezati pitanje Kosova sa RS-om te trenutnom situacijom u Crnoj Gori nakon održanih izbora.

U fokusu razgovora će biti i ekonomske teme, što je potvrdio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. On je kazao da će s Palmerom tokom njegove predstojeće posjete Sarajevu razgovarati, prije svega, o problemima s kojima se susreće ekonomija BiH kao posljedica koronavirusa.

Na sastanku u srijedu će, pored Tegeltije, prisustvovati i entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković.

“Govorit ćemo o tome šta je potrebno BiH da bi napravila veliki investicioni ciklus, kako bismo pokrenuli našu privredu i, naravno, očekujući podršku iz SAD-a kao velike zemlje i njihovog velikog utjecaja na međunarodne finansijske institucije da taj investicioni ciklus podrže u BiH kod tih institucija”, rekao je Tegeltija.

U izjavi za ATV Zoran Tegeltija je istakao da se nikada ne mogu zaobići ni političke teme te da će na stolu svakako biti razgovor o izborima.

Istog dana je planirano da Palmer razgovara i sa članovima Predsjedništva BiH, a u nastavku službene posjete i s drugim faktorima na bh. političkoj sceni.

Uoči Palmerove posjete član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da će uputiti zahtjev Predsjedništvu BiH da se izmjesti Ambasada BiH iz Tel Aviva u Јerusalem i da će o tome obavijestiti Palmera kada u srijedu dođe u Sarajevo.

Treba istaći i da će na sastanku Palmera sa članovima Predsjedništva BiH sigurno biti riječi o jučerašnjoj odluci Narodne skupštine RS-a na kojoj je oboren memorandum između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme štetan po vitalne nacionalne interese.

Vezane vijesti: