Migranti iz Lipe će uskoro imati bolje uslove za život

Migranti koji borave na Lipi, nedaleko od Bihaća, uskoro će imati mnogo bolje životne uslove. Na mjestu gdje je bio šatorski kamp, koji je izgorio u požaru krajem prošle godine, izgrađeno je kontejnersko naselje.

Građevinski radovi u kampu Lipa su u završnoj fazi. Migranti će jesen i zimu dočekati u čvrstim objektima prilagođenim za boravak u lošijim vremenskim uslovima, a poseban dio kampa obezbijeđen je za porodice s djecom. Među onima koji s nestrpljenjem čekaju otvorenje je i Fajsel iz Pakistana.

“Ovaj kamp je mnogo bolji, to se vidi. Imat ćemo u njemu sve. Osigurane su deke, cipele, tu je i WC, a odlična je i kuhinja. Bolji, puno bolji kamp”, kaže Fajsel.

Iz Službe za poslove sa strancima kažu kako bi kamp bio otvoren već 6. septembra da je riješen problem snadbijevanja električnom energijom.

“Radovi se uspješno odvijaju. Ono što je problem, jeste nedostatak struje, odmah imate problema i sa vodosnadbijevanjem. Gledamo da i taj problem riješimo. Bar kratkoročno, a onda na dugoročnom nivou negdje do 10. mjeseca. Da, mi ćemo od otvaranja postepeno ga puniti, biće jedan dio za porodice, a onda i ove druge ćemo premjestiti u mnogo bolje uslove”, ističe Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Povratnici u selu Lipa su, s druge strane, u strahu od povećanog priliva izbjeglica iz Afganistana. Čak i ukoliko dođe do toga, kapaciteti kampa neće biti prošireni. Kažu to i u Ministarstvu unutrašnjih poslova USK podsjećajući na briselske zaključke kojima je naloženo raspoređivanje krize i na druge dijelove BiH.

“Kada je u pitanju 2021. godina, mi možemo biti zadovoljniji kada su u pitanju migracije. Imamo manji broj migranata i veću uključenost Službe za poslove sa strancima. Iz naših biltena vidimo da je manji broj krivičnih djela i manji broj prekršaja. Što se tiče našeg stava, on je jasan. Imamo centar za ranjive kategorije i kamp Lipa, tako da je to sasvim dovoljno kada je u pitanju Unsko-sanski kanton”, naglašava Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK.

Broj onih koji borave u kampu Lipa varira svakodnevno. Od 500 do 1000. Ovdje kažu kako su prilično zadovoljni uslovima koje imaju, međutim na Bosnu i Hercegovinu gledaju samo kao na tranzitnu zemlju.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: