Migrantska kriza će biti tema na plenarnoj sjednici oba doma Parlamenta BiH

Inicijativa da Vijeće ministara BiH najkasnije u roku od 10 dana sačini cjelovitu informaciju o razmjerama migrantske krize u USK i BiH nije usvojena na današnjoj sjednici Doma naroda, ali je usvojen zaključak da se održi plenarna sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se raspravljati o migrantskoj krizi.Zaključak koji je predložio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić dobio je apsolutnu podršku delegata, što bi moglo pokrenuti pitanje rješavanja migrantske krize ili dovesti do konkretnih mjera najvažnijeg zakonodavnog tijela u Bosni i Hercegovini.

Denis Bećirović, delegat u Domu naroda, inicirao je još prije osam mjeseci da Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH, najkasnije u roku od 10 dana sačini informaciju o razmjerama migrantske krize u Bosni i Hercegovini, ali je inicijativa tek došla na dnevni red Doma naroda.

“Mislim da je krajnje vrijeme da uozbiljimo ovo pitanje. Moramo reći kako i na koji način se čuva granica BiH. Ovo je test za delegate da li ćemo pokazati pasivnost za jedan od ključnih problema u našoj zemlji. Nije pošteno da neki kantoni ili gradovi podnose sav teret krize”, kazao je Bećirović.

Dušanka Majkić, delegatkinja u Domu naroda, izjavila je da je bespredmetno inicirati da se za 10 dana sačini cjelovita informacija o migrantskoj krizi u vrijeme kada Bosna i Hercegovina nema ministra sigurnosti.

“Bošnjaci su najodgovorniji za migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini… Stav Republike Srpske je poznat. Mi nismo zemlja koja može da bude utočište za migrante. Ako neko računa da će to postati glasači jednog dana, to je nešto drugo. Mi nećemo podržati ovu inicijativu”, istakla je Majkić.

Navela je kako nije data saglasnost da se migranti vrate u zemlje odakle su došli.

Bakir Izetbegović, delegat u Domu naroda, okarakterisao je izjavu Dušanke Majkić kao šovinističku i nacionalističku, poručivši kako 99 posto problema migrantske krize nose Bošnjaci.

“Bošnjaci, odnosno kantoni i gradovi gdje su Bošnjaci većina, snose najveći teret migrantske krize. I onda ih još optužite što su ih primili. Samo u BiH imamo jedan takav nehumani princip. Ti ljudi su prošli i kroz Srbiju, ali samo ovdje imate takav jedan nacionalistički, šovinistički pristup”, rekao je Izetbegović.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: