Mladi novinari Trend radija i Radija Active Zenica, imali prvi susret u sklopu projekta „Studijska razmjena mladih novinara“

U sklopu projekta „Studijska razmjena mladih novinara“  mladi sa područja tri grada USK (Cazin, Bužim i Velika Kladuša) bili su  u trodnevnoj posjeti  u Zenici kod mladih novinara iz Radija Active.

Posjeti je prisustvovalo sedam mladih iz USK, deset iz Zenice, kao i mentorice iz ova dva medija i koordinator projekta. Sam projekat je zamišljen prvenstveno kao  prilika da se mladi iz tri različite sredine (USK, Zenica i Prijedor) međusobno druže, upoznaju, razmjene iskustva i pokušaju na neki način da putem medija utiču na rješavanje probleme sa kojima se susreću u svojim gradovima.

Prvo domaćinstvo pripalo je Zeničanima i oni su kao pravi domaćini, izašli na ulice i pokazali mladim novinarima sa područja USK koliko su građani u tom gradu zainteresirani  za saradnju, kao i kako to ekipa sa Radija Active radi ankete. Tom prilikom odradili su radijske priloge na nekoliko tema, „Koliko su mladi zainteresirani za izbore u BiH“, „Noćni život mladih u Zenici“ i  „Studio teatar u Zenici“, kao i prilog o samoj studijskoj posjeti. Sve ove snimljene priloge mladi novinari su obradili, montirali, a biće emitirani na Radiju Active.

Na ovaj način su usavršili prethodno stečeno znanje koje će im svakako pomoći u budućnosti. Cijelo vrijeme posjete snimatelj sa Radija Active je snimao kadrove za dokumentarac, čija će promocija biti organizirana na kraju samog projekta.

Nakon oficijelno dijela, organiziran je zajednički ručak gdje su uz druženje i opuštenu atmosferu razvijali nova prijateljstva.

Ono što su rekli, jeste da nisu očekivali da će  tako brzo „kliknuti“ i da je pozitivna energija obilježila ovaj susret.  

U sklopu projekta slijedeće posjeta je planirana od 24.-26.7. kada će mladima iz Zenice biti domaćini mladi novinari iz Free radija Prijedor, koji je pored Trend radija i Radija Active treći medij koji je uključen u sami projekat.

Berina Hušidić/Trend radio

Vezane vijesti: