Moguća zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije

Šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine i Srbije, Bisera Turković i Nikola Selaković, najavili su danas tokom razgovora u Antaliji, u Turskoj, mogućnost održavanja zajedničke sjednice Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH s ciljem razvijanja odnosa između dvije zemlje i rješavanja otvorenih pitanja.

Turković i Selaković su se usaglasili da je važno unapređivati ekonomsku saradnju dvije zemlje, ali i cijelog regiona, kako bi se otvorile mogućnosti zajedničkog nastupa na drugim tržištima u svijetu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turković je istakla kako je jačanje regionalne saradnje strateško opredjeljenje Bosne i Hercegovine, koje u budućnosti može doprinijeti napretku svih zemalja u regionu i poboljšanju životnog standarda građana.

Ona je rekla da se putem otvorenih razgovora, poput današnjeg u Antaliji, mogu rješavati otvorena pitanja između dvije zemlje.

Na sastanku je rečeno kako je potrebno intenzivirati aktivnosti u rješavanju otvorenih pitanja poput međudržavne granice, naknade za potopljeno zemljište, sukcesije i drugih.

Turković i Selaković su se usaglasili da je otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru, za koje su ispunjeni svi uslovi, dobar znak za unapređenje odnosa dvije zemlje.

Selaković je naveo da bi ovo pitanje trebalo biti uskoro riješeno.

Na početku razgovora Turković i Selaković razmijenili su informacije o trenutnoj situaciji u BiH i Srbiji u borbi protiv pandemije koronavirusa, te posljedicama koje ona ostavlja u zdravstvenim sistemima i ekonomiji, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izvor;BHRT

Vezane vijesti: