Mostar: Sutra drugi krug glasanja za izbor gradonačelnika

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Ivan Zelenika (HDZ BiH) najavio je da će sutra biti nastavljena prva sjednica ovog tijela na čijem dnevnom redu je drugi krug glasanja za gradonačelnika Mostara uprkos uprkos odluci OHR-a da poništi prvi krug.

U saopštenju iz Gradskog vijeća, koje je potpisao Zelenika, navedeno je da se Vijeće, prema propisanim procedurama, odlučilo za nastavak sjednice.

Zelenika navodi da će drugi krug glasanja za izbor gradonačelnika grada Mostara biti održan sutra u 13.00 sati u Gradskoj vijećnici.

Zelenika se za sazivanje sjednice poziva na član 100 stav dva Poslovnika Gradskog vijeća.

Konstitutivna sjednica Gradskog vijeća Mostara prekinuta je 5. februara nakon prvog kruga glasanja za gradonačelnika pošto su vijećnici iz Koalicije za Mostar napustili zasjedanje.

U drugi krug za gradonačelnika tada je prošao Mario Kordić, kandidat HDZ-a sa 14 glasova i kandidat Koalicije za Mostar Zlatko Guzin sa 11 glasova.

Misija OSCE-a, Delegacija EU, specijalni predstavnik EU u BiH, ambasade Velike Britanije i SAD, te OHR danas su pozvali Gradsko vijeće Mostara da ponovi prvi krug glasanja za gradonačelnika.

U zajedničkom saopštenju uoči sutrašnjeg nastavka konstitutivne sjednice Gradskog vijeća Mostara se traži da se proces vrati na poziciju koja je u skladu sa gradskim Statutom, odnosno da glasanje bude tajno.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: