Nakon pretresa prihvatnog centra u Blažuju naloženo protjerivanje 18 migranata iz BiH

Nakon zajedničke akcije MUP-a KS i Službe za poslove sa strancima u privremenom prihvatnom centru za migrante u Blažuju, tokom pretresa je zatečeno 1.500 osoba, od čega se tri osobe dovode u vezu s počinjenjem krivičnih djela.

Kako su u zajedničkoj izjavi naveli, navedenim osobama je izrečena mjera protjerivanja iz BiH i stavljeni su pod nadzor u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima.

“Radi se o jednom državljaninu Alžira i dva državljanina Maroka. Služba za poslove sa strancima provodi dalje mjere i radnje iz svoje nadležnosti na njihovom udaljenju iz Bosne i Hercegovine”, dodali su.

Osim toga, izrečena je mjera protjerivanja za 15 migranata.

“Četvorica su državljani Maroka, trojica iz Pakistana, dvojica iz Alžira, tri državljanina Indije i po jedan iz Maroka, Gvineje i Irana, kojima je određena mjera stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar ili ograničenjem kretanja na određenom mjestu. Riječ je o osobama za koje su pronađeni materijalni dokazi o njihovom identitetu, te drugi dokazi koji se mogu koristiti u postupku readmisije i njihovog udaljenja iz BiH”, istakli su.

Naglasili su i to da će Služba za poslove sa strancima u saradnji s nadležnim policijskim agencijama i tokom narednog perioda nastaviti s aktivnostima pojačane kontrole kretanja stranaca, kao i kontrole pravnih i fizičkih lica koji pružaju usluge smještaja strancima, te preduzimati sve neophodne operativne i druge zakonom propisane aktivnosti prema svim stranim državljanima koji na bilo koji način mogu predstavljati prijetnju sigurnosnom sistemu BiH.

Vezane vijesti: