Nastavak suđenja Novaliću i ostalim

U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima, optuženim za spornu nabavku 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Na posljednjem ročištu koje je održano prije dva dana, najavljeno je da će danas kao svjedok Tužilaštva biti ispitan bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović.

Osim Novalića, u slučaju sporne nabavke respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Ročište je zakazano za 13.00 h.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: