Novi šef austrijske diplomatije Michael Linhart izabrao Sarajevo za prvu službenu posjetu

Novi austrijski šef diplomatije Michael Linhart već krajem ove sedmice stiže na sastanak u Sarajevo sa Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH, saznaje Klix.ba.

Linhart je u ponedjeljak ove sedmice preuzeo dužnost novog šefa diplomatije, a iste sedmice dolazi u Sarajevo na razgovore sa bh. zvaničnicima.

To će biti njegovo prvo putovanje kao ministra vanjskih poslova i nasljednika Aleksandra Schallenberga, koji je sada preuzeo poziciju austrijskog kancelara.

“Idem u Sarajevo, u regiju Zapadnog Balkana, gdje su naši susjedi, prijatelji i nadam se, u doglednoj budućnosti saveznici u Evropskoj uniji”, rekao je Linhart na plenarnom zasjedanju Nacionalnog vijeća Austrije.

Linhartova odluka je nastavak politike prethodnika, posebno Schallenberga koji je održavao intenzivne veze sa Bosnom i Hercegovinom i u više navrata se sastajao sa Turković, sa kojom je imao i vrlo dobre personalne veze i saradnju. Austrija, kako navode mediji, ima snažnu ulogu u regiji, posebno BiH koja je za njih prioritet.

Austrija, što je izuzetno važno, ima i najveći kontigent vojnika u sastavu misije Althea, a i šef Delegacije EU je Austrijanac Johann Sattler.

Linhart će stići u Sarajevo prije važnog sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u ponedjeljak u Luksemburgu.

Očekuje se da će Linhart nastaviti osnaživanje politike koju je vodio Schallenberg, u čijem je mandatu Austrija osigurala i doprinijela isporuci blizu million vakcina protiv koronavirusa.

Schallenberg je nakon više susreta sa ministricom Turković pokrenuo snažnu kampanju u Evropskoj uniji da se osiguraju i dodatne vakcije za regiju, pri čemu je BiH dobila najveću količinu na bazi koje je i pokrenuta masovna imunizacija.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: