Obilježavanje 26. godišnjice masakra na tuzlanskoj Kapiji

U Tuzli će danas biti obilježena 26. godišnjica zločina na Kapiji, koji se desio 25. maja 1995. godine. U eksploziji granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske sa planine Ozren ubijena je 71 osoba, a više od 200 je ranjeno.

Prosječna dob ubijenih građana bila je 21 godina, a najmlađa žrtva bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

Odlukom Kantonalne vlade od 2016. godine, 25. maj je proglašen Danom žalosti u Tuzlanskom kantonu.

Prema protokolu, u 11 sati roditelji ubijenih, predstavnici gradske i kantonalne vlasti te članovi udruženja položit će cvijeće u Aleji mladosti. Nakon toga je planiran komemorativni skup na Kapiji, a u 20 sati i 55 minuta oglasit će se sirena za uzbunu.

“Imajući u vidu da veliki broj građana i delegacija želi odati poštovanje žrtvama zločina na Kapiji i svim civilnim žrtvama rata, Organizacioni odbor obilježavanja 25. maja moli sve građane i delegacije da se prilikom dolaska na Aleju mladosti na Slanoj banji i na Kapiju pridržavaju svih propisanih mjera zaštite (fizička distanca, zaštitna maska i ograničen broj osoba u grupi)”, apelirali su iz Gradske uprave Tuzle, istaknuvši da 25. maj predstavlja jedan od najtežih dana u historiji grada.

Za zločin na Tuzlanskoj kapiji pravosnažno je na 20 godina osuđen general Vojske RS Novak Đukić, koji je bio zapovjednik Taktičke grupe Ozren. Međutim, od 2014. godine on se nije odazvao izvršenju kazne pod izlikom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica, trenutno ne može biti izručen BiH jer ima srbijansko državljanstvo.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: