Od danas stranci mogu u BiH – Da li je kasno za tu odluku?

Danas je stupila na snagu odluka Savjeta ministara Bosne i Hercegovine da otvori granice za sve strane državljane koji imaju negativan PCR test.

Takva odluka je zakašnjela, smatraju u Udruženju turističkih privrednika BiH. Da je donesena početkom jula – kada su upućivali apele domaćim vlastima, štete bi, kažu, bile mnogo manje. Ovako, posljedice će se još dugo zbrajati.

Mjesecima zbrajamo broj zaraženih od koronavirusa, a godinama ćemo zbrajati štete u privredi zbog posljedica zatvaranja granice za strane državljene. Bio je to loš potez domaćih političara, koji su se igrali preko leđa privrednika, smatra Senad Halilović iz Udruge turističkih gospodarstvenika BiH.

“U ovom momentu smo mi mišljenja da su se nekakve državne političke strukture preko naših leđa, leđa privrednika, malo igrale. Ne znam u čemu je razlika otvoriti granice na isti ovaj način kako smo mi i tražili prvog jula. U doba kad smo tražili otvaranje broj zaraženih je bio između 70-80, sada je između 250-350. “, rekao je Halilović.

Katastrofalne posljedice pretrpio je turizam. Pojedni hoteli su zatvorili svoja vrata, a oko 70 posto radnika ostalo je bez posla. Štete su samo na Kantonu Sarajevo, dnevno iznosile više od milion maraka. Nije bolje prošlo ni oko 60 privrednih grana koje se naslonjene na turizam.

AIDA TERZIĆ, vlasnica Turističke agencije

“Da se otvorila granica barem mjesec dana ranije, mnogo toga bi bilo drugačije. Mi zaista jesmo apelovali i ispred udruženja i ispred Turističke zajednice KS, molili dajte određene zemlje iz kojih najveći broj turista dolazi. Zaista nemamo odgovor zbog čega se čekalo ovako
dugo, iako se mnogo toga moglo spasiti”, kazala je Terzić.

Vlast nije čula vapaje privrednika koji su molili za liberalizaciju ulaska stranih državljana u našu zemlju, o čemu svjedoče protesti u Sarajevu i Mostaru”

ANDRIJA KREŠIĆ, predsjednik Turističke zajednice HNK

“Teško je suditi u ovom slučaju. Činjenica da je donesena na kraju sezone odluka, u svakom slučaju, ako je trebalo donijeti, onda je zakašnjela”, istakao je Krešić.

Zašto domaći političari nisu učili od susjeda. Hrvatska je, u vrijeme turističke sezone, otvorila svoje granice, i spasila što je spasiti mogla. Odgovore na brojna pitanja, sigurno nećemo dobiti, osim ovih formalnih.

BISERA TURKOVIĆ, ministrica vanjskih poslova BiH

“Dolazimo u situaciju normalizacije stanja. Dugo je to čekano”, naglasila je Turković.

Odluka Vijeća ministara BiH o otvaranju granice za sve strane državljane stupa na snagu danas u šest sati, dok je ulazak u BiH bez predočenja negativnog testa na koronavirus omogućen za državljane Crne Gore, Srbije i Hrvatske kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: