Održan protest zaposlenih u institucijama BiH

Protest zaposlenih u institucijama BiH održan je danas u Sarajevu zbog neusvajanja zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu, kojim je bilo predviđeno vraćanje osnovice za obračun plata zaposlenim u ovim institucijama, u skladu sa ranijim sindikalnim zahtjevom.

Jedan od razloga za protest je i nedostatak socijalnog dijaloga između Vijeća ministara BiH i sindikata.

Protestu su prisustvovali i policijski službenici iskazujući na taj način nezadovoljstvo zbog toga što je Predsjedništvo BiH vratilo nacrt budžeta Vijeću ministara na doradu, a u kojem je bilo predviđeno vraćanje osnovice za obračun plata za policijske službenike na državnom nivou. Naime, policajci su nezadovoljni trenutnom osnovicom i traže da se vrati osnovica iz 2012. godine jer su, kako kažu, državni policijski službenici najmanje plaćeni u BiH.

Predstavnik policijskih sindikata BiH Dragan Krvavac je rekao da je ključni problem što na državnom nivou pripadnike policijskih agencija niko ne doživljava kako bi trebao.

“Nekako smo prepušteni sami sebi. Država nikad nije imala sluha za policijske organe na nivou BiH. Godinama su samo smanjivali. Mislim da neki uopće ne žele da mi postojimo”, dodao je Krvavac.

Protest je održan ispred Zgrade prijateljstva između Grčke i BiH, u skladu sa preporukama Kriznog štaba uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je juče da je na sastanku sa predstavnicima sindikata zaposlenih u institucijama BiH, koji traže veće plate, dogovoreno da se odblokira rad radne grupe koja bi predložila izmjene zakona koje se odnose na status zaposlenih u institucijama BiH.

“Mi smo sa njima prošle godine započeli pregovore. Dogovoreno je da se formira radna grupa koja će otvoriti sva pitanja zaposlenih u zajedničkim institucijama, od uslova njihovog rada, uniformi policijskih službenika, do plata zaposlenih. Nažalost, u radu te radne grupe došlo je do blokade i nisu usaglašene sve stvari koje su trebale da se usaglase”, pojasnio je Tegeltija.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: