Održana online diskusija #PustiPričuDaŽivi

U sklopu mjeseca slobode medija povodom Svjetskog dana slobode medija – 3. maja, USAID-ov Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) organizirao je online diskusiju putem Zoom platforme. Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini obratio se na početku događaja, dao uvodnu riječ i zahvalio se svima koji se trude da novinarski posao obavljaju kako treba.

Uvodničari/ke na debati bili su Kristina Ljevak, freelance novinarka, Amir Zukić, direktor vijesti i programa N1, Edin Zubčević, odgovorni urednik Portala slobode Nomad, Dragan Bursać novinar, kolumnista. Moderator diskusije bio je Senad Hadžifejzović, novinar i urednik FACE TV-a.
Među više od 40 novinara i građana, diskusiju je pratila i novinarka Trend radija, Nejra Mustedanagić-Ljubijankić.
Cilj debate #PustiPričuDaŽivi bio je da uvodničari/ka, i ostali učesnici/e događaja, iznesu svoja zapažanja i iskustva o temama koje opterećuju medijsku zajednicu, kao i da se čuju prijedlozi za rješavanje nekih od izazova u ostvarivanju medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini. Blizu hiljadu medija, od kojih je više od polovine na webu, produciraju svakodnevno i nekoliko hiljada informacija različitog kvaliteta.
Razgovaralo se o tome kakve su to informacije, kakvog su kvaliteta, koje vrste pritisaka postoje, koliko na medijske slobode utiče cenzura, autocenzura i ekonomska nemoć medija i novinara, ko radi na osnovu poštenja i ideala, a ko ima koristi od manipulacije?.

Trend radio

Vezane vijesti: